TV K3

android aplikacija

instaliraj

Čarolija grada u kom je plata 1.200 evra, kirija 15 evra, nema policije ni kriminala

Čarolija grada u kom je plata 1.200 evra, kirija 15 evra, nema policije ni kriminala

Marinaleda je mali grad u Andaluziji, na samom jugu Španije. Iako i sam geografski položaj ovaj gradić stavlja na listu poželjnih destinacija za život, ono što ga zaista čini posebnim jeste činjenica da ovde nema policije ni kriminala, plate iznose oko 1.200 evra, dok stanarina iznosi svega 15 evra.

Stanovnici Marinalede bez ustručavanja izražavaju svoja politička uvjerenja. U gradu nema blještavih reklama i oglasa, a zidove i ulice krase grafiti s porukama podrške i solidarnosti zemljama kao što su Kuba i Venecuela.

Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava, a sve odluke u gradu donose se demokratskim putem na nedjeljnim sastancima. Dok ostatak Španije muku muči s nezaposlenošću, u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost. Prosječna mjesečna plata za zaposlene iznosi 1.200 evra mjesečno, a cijena stanarine iznosi svega 15 evra.

 

Gradonačelnik Marinalede
Gradonačelnik Marinalede Foto: Profimedia
Jednom mjesečno u gradu se obilježava tzv. “crvena nedjelja”, kada neko na sastanku iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. Ako ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad je riječ o čišćenju ulica ili o popravkama na kućama. Grad ima i svoju televiziju i radio-kanale, policija ne postoji, a nema ni kriminala.

U gradu stanovnici sami sebi grade kuće, a pravo na gradnju dobija svaki stanovnik koji je najmanje dvije godine proveo kao registrovani stanovnik Marinalede. Tada od lokalnih vlasti dobija materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi, počinje plaćati 15 evra mjesečno vladi kako bi se refundirali troškovi korišćenog materijala. Osim toga, vlasti u pomoć šalju i profesionalne građevinare i arhitekte, koji pomažu u izgradnji. Međutim, jednom izgrađene kuće se ne mogu prodati, čime se spriječava mogućnost profitiranja.

Foto: Profimedia

Gradonačelnik Marinalede je iskoristio svoj imunitet kako bi učestvovao u velikim akcijama krađe hrane iz supermarketa koju su potom dijelili siromašnima, napominjući da je sramotno to što 30 odsto stanovnika Andaluzije nema za hljeb dok se istovremeno hrana u supermarketima baca.

Gradić koji svojim poretkom i borbom protiv kapitalizma privlači pažnju mnogih, takođe mnogima predstavlja i savršeno mjesto za život. Tako je navala za useljenje tolika da je uvedena čak i lista čekanja.

Izvor: mondo.rs

Komentarišite

Your email address will not be published.