TV K3

android aplikacija

instaliraj

Brz odgovor iz Savjeta ministara, poručili da Dodik “Samo plaši javnost”

Brz odgovor iz Savjeta ministara, poručili da Dodik “Samo plaši javnost”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je danas na konferenciji za novinare niz pogrešnih informacija kada je riječ o zaustavljanju finansiranja institucija BiH, rekli su iz Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je prvo upozorio na nepostojanje državnog budžeta zbog kojeg će, kaže, biti “zaustavljeno funkcionisanje institucija”, uključujući i problem plata državnih službenika.

– Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plate. Ja u ponedjeljak neću dobiti platu. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mjesecu – pita se Dodik.

Da ništa od ovoga neće biti slučaj svjedoči već pripremljena odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period jul – septembar 2019. godine, a koja će se usvojiti već u četvrtak na sjednici Savjeta ministara BiH.

– Savjet ministara BiH čitavu godinu, i bez budžeta može usvajati odluke o privremenom finansiranju. A nije tačno ni da će Dodik ostat bez plate u ponedjeljak, jer su osigurana sredstva za plate za jul u institucijama. On samo plaši javnost – kazali su za Klix iz Savjeta ministara.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem “finansije” kaže:

“Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Ukoliko se takav budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi”.

Izvor: srpskainfo/ klix.ba

Komentarišite

Your email address will not be published.