TV K3

android aplikacija

instaliraj

Britanija dozvolila začeće “beba sa tri roditelja”

Predstavnici Donjeg doma britanskog parlamenta izglasali su danas zakon po kom je dozvoljeno začeće beba sa tri različita DNK, odnosno DNK dve žene i muškarca, kako bi se izbegao prenos genetske bolesti.

Britanija dozvolila začeće “beba sa tri roditelja”

Time je Velika Britanija faktički postala prva zemlja u svetu koja je legalizovala ovaj medicinski postupak, čiji je cilj da se izbegne prenošenje potencijalno smrtonosnih bolesti.

Zakon, za koji su glasala 382 poslanika, a 128 ih je bilo protiv njegovog usvajanja, treba još da bude usvojen u Gornjem domu, Domu lordova, mada se izjašnjavanje njegovih članova, predviđeno za 23. februar, smatra pukom formalnošću.

Žene koje bi želele da se podvrgnu tretmanu začeća po ovom zakonu moraće prethodno da zatraže dozvolu britanske agencije za bioetiku – Agencije za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA). Procedura podrazumeva da se modifikovana DNK in vitro metodom kombinuje sa DNK dvoje roditelja, čije su mitohondrije zdrave.

Očekuje se da prve bebe začete kombinacijom DNK dve žene i muškarca budu rođene već u jesen 2016. godine.

U Velikoj Britaniji se svake godine rodi oko 125 beba sa mitohondrijalnom disfunkcijom koja se prenosi preko majke. Mitohondrije su ćelijske organele prisutne u ćelijama koje pretvaraju glukozu u energetski molekul.

U slučaju mutacije, dovode do energetskog deficita za organizam i izazivaju teške degenerativne bolesti, kao što su dijabetes i miopatija. Novi zakon, za koji njegovi zagovornici ističu da predstavlja značajan napredak, nije, međutim, naišao na opšte odobravanje ni u naučnoj zajednici, ni u društvu.

Protivnici smatraju da ide previše daleko u smislu genetske modifikacije i da otvara Pandorinu kutiju selektivnog začeća.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.