TV K3

android aplikacija

instaliraj

BiH izabrana za članicu Komiteta UNESKO

BiH izabrana za članicu Komiteta UNESKO

BiH je danas, na plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom nasljeđu u Parizu, prvi put u svojoj istoriji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu – Unesko.

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je nadležno i za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine Uneska, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu BiH zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu rezultat je intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo inostranih poslova BiH u uskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

 

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.