TV K3

android aplikacija

instaliraj

Apple razvija nove opcije zaštite djece od ovisnosti o mobitelima

Apple razvija nove opcije zaštite djece od ovisnosti o mobitelima

Kompanija Apple razvija nove opcije kako bi pomogla roditeljima lakše kontrolirati njihovu djecu prilikom upotrebe iPhonea i drugih uređaja američkog tehno giganta, a sve u cilju zaštite od prekomjernog korištenja mobitela.

Uvođenje ove opcije reakcija je Applea na otvoreno pismo njegovih korisnika koji su istakli kako bi kreator iPhonea svoje politike i softver u većoj mjeri trebao prilagoditi sprečavanju ovisnosti djece i mladih o mobilnim uređajima.

“Planiramo razvijati nove mogućnosti i poboljšanja u budućnosti. Duboko razmišljamo o načinu na koji se naši proizvodi koriste i utjecaju koji imaju na korisnike. Preuzimamo ovu odgovornost veoma ozbiljno i posvećeni smo očekivanjima naših korisnika, naročito u slučajevima zaštite djece”, istakao je Apple u saopćenju za javnost.

Kompanija je podsjetila i na postojeću roditeljsku zaštitu ugrađenu u iOS operativne sisteme koja pomaže roditeljima da upravljaju sadržajima unutar uređaja poput aplikacija, web lokacija, filmova, pjesama ili knjiga. Ovaj alat također može ograničiti celularne podatke, postavke lozinke i druge funkcije.

Apple napominje da sve što djeca žele preuzeti ili čemu žele pristupiti na mreži, može biti blokirano i ograničeno. Pojedine opcije zaštite djece Apple je ponudio prije deset godina, a uskoro će roditeljima biti još lakše kontrolisati djecu prilikom upotrebe mobitela.

Iako je Apple navodno već razvio nove opcije, još nije poznato kad će one biti zvanično dostupne korisnicima.

Podsjećamo, ovisnost o mobitelima postaje sve veći problem širom svijeta. Prema istraživanju iz 2016., više od 50 posto tinejdžera u Americi smatraju kako su ovisni o elektronskim uređajima te da moraju odmah odgovoriti na poruku koja im stigne na mobitel. Situacija je danas, smatraju mnogi, daleko gora.

Komentarišite

Your email address will not be published.