Analitičari: Željezara ne ruši Vladu Srbije

February 19, 2015, 8:26 am

Odluka premijera i Vlade Srbije da pređe na plan B poslije neuspješnih pregovora s američkom kompanijom Esmark o prodaji Željezare u Smederevu, neće uticati na povjerenje građana u premijera i Vladu.

Ipak, kako kažu sagovornici Danasa, dalji razvoj situacije bi mogao da utiče na rejting Aleksandra Vučića i njegove stranke, bez obzira na to što će svaki ishod krize u Željezari javnosti biti predstavljen kao najbolji i neizbježan.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog menjenja Faktor plus, navodi da odluka premijera i Vlade neće previše uticati na njihov rejting, već će to biti slučaj tek poslije niza narednih događaja i konačnog raspleta situacije.

“Oni koji podržavaju Vučića misle da je odluka hrabar i očekivan potez koji štiti interese Srbije, dok njegovi oponenti na to gledaju kao na neispunjeno obećanje”, kaže Pejić.

Srećko Mihailović, sociolog, za Danas kaže da “teško da ima bilo čega u Srbiji što bi moglo u relativno kratkom vremenu da dovede do pada ove vlade”. Kako kaže, “šta god da se uradi sa Željezarom biće prikazano kao uspješan potez, ali da objektivno gledano, s obzirom na njeno stanje i poziciju na tržištu, šta god da se uradi biće dobro”.

Aleksandar Vlahović, bivši ministar privrede i privatizacije, navodi da je sa političkog aspekta ovakva odluka Vlade bolja nego da za nekoliko mjeseci ili godinu dana dođe u istu situaciju kao sada da Željezara ne radi, s obzirom na to da Esmark nije mogao da pruži ni elementarne garancije Vladi u pogledu dužine organizovanja proizvodnje niti upošljavanja radnika. On kaže da je u takvoj situaciji svakako povoljniji takozvani plan B.

Ekspert za strana ulaganja Milan R. Kovačević smatra da ugovor o kontroli i upravljanju omogućava sklapanje dogovora u kome je država vlasnik Željezare, dok je partneru prepušteno upravljanje fabrikom, nabavkom i plasmanom robe, rashodi i ostvarivanje profita. Sa druge strane, državi bi kao vlasniku Željezare bila isplaćivana dividenda.

“Takav sistem bi bio uspješan, a partner koji ima sve reference za takav aranžman je svakako Esmark, koji već posluje na tržištu čeličnih limova. U slučaju da je premijer Vučić pod potpisivanjem menadžerskog ugovora podrazumijeva da će na čelo Željezare biti dovedeni ljudi iz struke koji bi u ime države njom rukovodili, riječ je o lošem rješenju koje neće dati nikakve rezultate. Žeaezara je već na “grbači” države, takav način funkcionisanja bi bio samo nastavak te agonije i ako se takvo rješenje razmatra od njega bi trebalo odustati u korist ovog prvog”, zaključuje Kovačević.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *