25 godina od stradanja Srba iz Čardaka: Osveštani temelj crkve i krst u spomen-kompleksu

March 12, 2017, 4:45 pm

Spomen-kompleks “Čardak” predstavlja znak sjećanja na srpske civilne žrtve na mjestu gdje se nalazila masovna grobnica Srba.

Na tom mjestu je pronađeno 19 tijela ubijenih Srba iz naselja Čardak.

Zločin su izvršili pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica iz Dervente.

U okviru spomen-kompleksa nalaze se spomen- ploča i spomenik, kao i spomen-crkva koja je u završnoj fazi izgradnje.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvornicko-tuzlanski Hrizostom osveštao je temelj i krst crkve Svetog apostola Tome u Spomen-kompleksu.

Kum temelja i krsta je Slaviša Đuraš, čiji je otac jedan od stradalih na Čardaku.

“Imao sam 16 godina kada je naselje Čardak, 26. aprila 1992. godine, okruženo, jedan dio mještana pobijen, a drugi odveden u logore”, rekao je Đuraš.

Preživjeli dervenćani razočarani su pravosudnim istitucijama. Jako mali broj zločinaca je kažnjen sa jako malim kaznama.

“To su veoma blage kazne. Posljednja je izrečena Almazu Neziroviću u trajanju dvije godine. To je bruka i sramota. On je počinio velike zločine, mučio je mnoge Srbe u logoru”, rekao je Drago Knežević, predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa.

“ Tjerao nas je da ispružimo ruku kojom se krstima, i tri prsta nam je tukao palicom. Od posljedica njegovim batina neki su su umrli, a mnogi su ostali invalidi. Osuđen je samo na dvije godine zatvora. Priznali su mu 3 godine provedene u zatvoru u Americi, tako da njegov advokat već najavljuje da će da podnese tužbu i traži odštetu”, ogorčen je Knežević.

U toku je suđenje Azri Bašić koja je zaklala Blagoju Đuraša, a brojni preživjeli su svjedočili o njenom sadističkom iživljavanja nad Srbima u Derventi.

Vladika Hrizostom je poručio da stradalnici nikakav grijeh nisu učinili, osim što su bili Srbi i patriote i što su nastojali da odbrane svoje kuće, porodice i otadžbinu.

“Niko od stradalih nije mogao da pomisli, a kamoli da ima saznanje da bi neko mogao da počini zločin. Ipak, nećemo se vraćati u prošlost. Hoćemo da živimo u budućnosti i sadašnjosti, sa vjerom i nadom da ovo što činimo, činimo dobro dobro”, rekao je vladika Hrizostom.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je prisustvovao činu osveštanja temelja i krsta, rekao je da je lokalna zajednica sredstvima iz budžeta učestvovala u gradnji spomen-kompleksa.

“Najmanje što su mogli živi Dervenćani da učine jeste da pomognu i izgrade spomen-kompleks. Ubijeni nisu bili zločinci, nalazili su se kod svojih kuća, a završili su na način koji je neljudski”, naveo je Simić.

Većina Srba ubijeni su na Mali Vaskrs 1992. godine, na kućnom pragu. Nisu bila pošteđena ni djeca, ni žene, ni starci.

Umjesto da se raduju Vaskrsu, brojne porodice su tada zavijene u crno.

Spomen kompleks je izgrađen kao znak sjećanja na sve stradalnike Čardaka- da se zločin nikada ne zaboravi.

 

(TV K3)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *