Srbija pokrenula proces izručenja troje radikala Tribunalu

March 10, 2016, 8:29 pm

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog uticanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

U redovnom izveštaju sudu, podnetom juče, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvestio je raspravno veće da će “predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost”.

“Čim dobijem obavještenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio rješenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvijestiću o tome sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mjera pripreme za početak postupka pred pretresnim vijećem”, napisao je Obradović u izvještaju koji je Tribunal danas objavio. Zbog nesaradnje u tom predmetu, Tribunal je u oktobru prošle godine Srbiju prijavio Savjetu bezbjednosti UN.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine. Prema optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić “zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito” dvojici svjedoka u procesu protiv Šešelja.

Na zasjedanju 10. februara, posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje sprovede, predsjedavajući sudija Alfons Ori pozvao je Srbiju da “bez odlaganja” uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne sarađuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o “političko-bezbjednosnim aspektima” saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da “situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna”, o čemu je sud, prema njegovim riječima, detaljno izvijestila u povejrljivim podnescima. Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome bi Tribunal 31. marta trebalo da izrekne presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991–93.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *