Novi snimak ID: Dječak dželat ubija taoca i prijeti

February 5, 2016, 8:28 am

U najnovijem propagandnom snimku dječak, koji govori engleskim jezikom i identifikovan kao sin džihadiste Ebu Darda, ubija muškarca za kog se navodi da je vjerski zvaničnik sirijske pobunjeničke grupe “Front Levanta”, koji se zove Muhamed Tabšo.

Snimak traje 18 minuta i prikazuje “priznanje” Tabšoa kojeg dječak odvlači i prisiljava da klekne na put na nepoznatoj lokaciji, pretpostavlja se u blizini Alepa.

Prije nego što usmrti taoca, dijete dželat prijeti da će Islamska država uništiti sirijske pobunjenike koje finansiraju i podržavaju SAD i dodaje da je i više nego spreman za obračun sa američkim trupama.

“Front Levanta” formiran je u decembru 2014. godine kao frakcija pobunjenika koja se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ali i protiv ekstemista Islamske države.

Snimak još nije verifikovan, ali ovo nije prvi put da ID koristi djecu u propagandne svrhe.

U martu 2015. godine objavljen je video snimak koji prikazuje kako dječak puca u Arapa koji je priznao da je špijun, a početkom januara u propagandnom video snimku dječak koji govori britanskim akcentom prijeti Velikoj Britaniji.

(Nezavisne – B92)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *