Dvadeset deveti dan ruske vojne operacije u Ukrajini: Još nema rješenja

March 24, 2022, 6:36 pm

Dvadeset deveti je dan ruske vojne operacije u Ukrajini. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi dobila je spisak diplomata koje su proglašene personama non grata, saopštio je Stejt department. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija juče nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini.

Nebenzja: Generalna skupština UN prekoračila svoja ovlaštenja

Generalna skupština UN prekoračila je svoja ovlaštenja usvajanjem nacrta rezolucije o Ukrajini na prijedlog zapadnih zemalja, rekao je danas ambasador Rusije pri UN Vasili Nebenzja nakon glasanja.

“Uz pritisak bez presedana od strane zapadnih zemalja, Generalna skupština je još jednom prekoračila ograničenja svoje nadležnosti, pokušavajući da izda komande u vezi sa pitanjima koja se tiču međunarodnog mira i stabilnosti”, rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Prema Povelji UN, Generalna skupština nema ovlaštenje da daje preporuke u vezi sa podrškom međunarodnom miru i stabilnosti, a usvojena “zapadna rezolucija” sadrži poziv na momentalni prekid neprijateljstava, navodi ruska agencija.

“Zapadne sile spremne da pojačaju sankcije protiv Rusije”

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su zapadne sile spremne da pojačaju sankcije protiv Rusije dok nastoje da dodatno izoluju Moskvu i izdejstvuju prekid vatre.

“Ove sankcije imaju uticaja i mogu se osjetiti i mi moramo da nastavimo sa njima jer imaju efekat odvraćanja”, rekao je Makron na pres konferenciji nakon samita lidera NATO i G7 u Briselu, prenosi Rojters.

Kako prenosi BBC, francuski predsjednik je upozorio i na predstojeću krizu kada je riječ o hrani pošto su i Ukrajina i Rusija veliki izvoznici osnovnih namirnica, a njihova proizvodnja je u velikoj mjeri ugrožena zbog rata.

On je dodao da neke zemlje, uključujući one na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, posebno zavise od izvoza iz Ukrajine i Rusije. Situacija će se dodatno pogoršati za godinu dana ili 18 mjeseci pošto ukrajinski farmeri neće moći da zasade nove useve, dodao je Makron.

Janša: Evropa neće u rubljama plaćati Rusiji naftu i gas

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da Evropa neće plaćati Rusiji u rubljama, nakon što je Moskva zahtijevala da “neprijateljske zemlje” račune za naftu i gas izmiruje u ruskoj valuti.

Savjetnik Zelenskog: Situacija na frontu “praktično zamrznuta”

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Oleksij Arestovič, izjavio je danas je situacija na linijama fronta “praktično zamrznuta”.

Komentarišući situaciju na terenu, Arestovič tvrdi da u mnogim oblastima ruske snage nemaju sredstava za ofanzivu, prenio je Rojters.

Usvojena nova rezolucija u SB UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom usvojila je danas rezoluciju u kojoj se zahtijeva pristup u pomoći i zaštiti civila u Ukrajini i kritikovana je Rusija zbog stvaranja “teške” humanitarne situacije.

Rezolucija, koju su izradili Ukrajina i saveznici, dobila je 140 glasova “za” i pet glasova bilo je protiv – Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Bjelorusija, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, 38 zemalja bilo je uzdržano

Rute i Betel: Na samitu EU neće biti novih sankcija Rusiji

Lideri Evropske unije neće se složiti oko uvođenja novih sankcija Rusiji tokom dvodnevnog samita koji počinje, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

“Danas ne očekujem konkretne nove sankcije”, rekao je Rute po dolasku na sastanak 27 lidera evropskog bloka, prenio je Rojters.

“Ne možemo da razmišljamo o sankcijama sa tako velikom grupom, potrebni su nam prijedlozi. Već smo uveli dosta sankcija, sada ulazimo na složeniji teren”, istakao je Rute.

Luksemburški premijer Gzavije Betel rekao je da nove sankcije EU protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu treba da budu uvedene kao reakcija na novi razvoj krize, što, prema njegovim riječima, trenutno nije slučaj.

“Ako želimo da imamo nove sankcije, moramo ih imati kao reakciju na nešto. Za sada situacija ne ide nabolje, to je sigurno”, rekao je Betel po dolasku na samit.

Prema njegovim riječima, ako se sada uvedu dodatne sankcije u situaciji koja predstavlja status evo, šta će biti sljedeći korak.

“Mislim da moramo da imamo gradaciju”, dodao je Betel.

Borel: Sve će biti odlučeno u narednih 15 dana

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Džozef Borel pozvao je 27 zemalja EU da nastave naoružavati ukrajinsku vojsku jer će “sve biti odlučeno u idućih 15 dana”.

“Ukrajinski otpor je izvanredan. Ruska vojska se ne uspijeva probiti na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza te je izgubila puno vojnika i tenkova, što možemo vidjeti preko satelita. Ukrajinci lakim pješaštvom, naoružani raketnim bacačima i Stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona”, izjavio je Borel u intervjuu za špansku javnu televiziju TVE.

Upitan trebaju li treće zemlje nastaviti slati oružje ukrajinskoj vojsci kako bi se nastavio taj njen navodni uspjeh, Borel je odgovorio: “To je najvažnije. Jer će sve biti odlučeno u idućih 15 dana.”

Zamoljen da objasni taj konkretan rok, dodao je da “želi reći da to neće biti unutar 24 sata”.

“Otpor će se nastaviti koliko je potrebno, ali cilj ruske invazije nije uspio”, napomenuo je španski bivši ministar spoljnjih poslova, prenosi Index.

Borel je rekao da su Rusi ostali bez trećine vojnika u proteklih mjesec dana, koliko traje njihova, kako je naveo invazija na Ukrajinu.

“Kada se zbroje poginuli, ranjeni i zarobljeni, ostali su bez 40.000 vojnika. To je procjena”, izjavio je.

Borel tvrdi da je ukrajinski otpor razbio obruč oko Kijeva.

“Neki gradovi su u očajnoj situaciji, poput Mariupolja, ali čini se da Rusi nisu nimalo sposobni zauzeti Kijev. Potrebno je stoga nastaviti pomagati (Ukrajincima) hitno da se nastave odupirati u nadolazećim danima. Zato su im potrebni Stingeri i protivoklopno oružje, potrebno im je pomagati kao što smo radili i dosad”, izjavio je šef evropske diplomatije.

Napomenuo je da “Rusija trenutno ne želi pregovarati ni o čemu jer želi okupirati teritoriju”.

“Na pregovore želi doći u boljoj situaciji. Želi zaokružiti zauzimanje obale (Crnog mora). Želi doći do istočne granice s Moldavijom i tako odvojiti Ukrajinu od mora. Ukrajina je spremna pregovarati u bilo kojem trenutku, ali s druge strane nema sagovornika”, rekao je, dodavši da bi se pregovaralo o prekidu vatre.

“To je prva stvar koja se radi u ovakvim situacijama”, istakao je Borel.

Nije htio govoriti o planovima NATO-a, rekavši da nije nadležan za taj vojni savez, ali je izjavio kako NATO namjerava poslati dodatne vojnike u svoje zemlje članice na istočnoj granici.

“Ali na agendi nije nikakva intervencija u Ukrajini”, zaključio je.

“Ako Poljska uđe u Ukrajinu kreće Treći svjetski rat”

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko kritikovao je prijedlog Poljske da se u Ukrajinu pošalje zapadni mirovni kontingent i upozorio da bi to značilo Treći svjetski rat.

“Vidite, ovi poludjeli Poljaci već predlažu da se taj (predsjednik SAD Džozef Bajden) pozove sa druge strane okeana i počinju da ga podstiču: hajde da formiramo mirovnu misiju od 100.000 vojnika i uvedemo je kroz Lavov u Ukrajinu. Shvatate li da je to Treći svjetski rat? Šta mislite, mi ćemo u tom slučaju ostati nevinašca?”, rekao je Lukašenko, prenosi Belta.

(Agencije – Foto: Tanjug/AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *