Nešić u Brčkom

January 27, 2022, 8:00 pm

Tokom posjete Brčkom predsjednik DNS, Nenad Nešić istakao je da Brčko ima takvu poziciju da bi moralo biti lider u razvoju, platama, zapošljavanju i stanovništvu i predložio mjere koje bi preokrenule sadašnje crne trendove i dovelo Brčko do pozicije koju zaslužuje.

U nastavku dostavljamo njegovu izjavu u cjelini:

“Geogrfaski položaj koji ima, prirodni resursi kojima raspolaže i ustavna pozicija i značajan budžet govore u prilog tome da bi Brčko moralo biti lider u razvoju, platama, zapošljavaeu i stanovništvu. Umjesto toga, loše upravljanje i loša politika doveli su do toga da je Brčko slijepo crijevo u kome konstantno opada broj stanovnika, plata je niže od prosjeka i Republike Srpske i Federacije, ima manje zaposlenih nego 2019. godine, a jedino što raste je broj penzionera.

​Što je najgore, Brčko se i u bukvalnom smislu gasi. U prvih 10 mjeseci ove godine bilo je 713 rođenih i 1.286 umrlih, 80% više ljudi je umrlo nego što se rodilo u 2021. godini. To su strašni podaci.

Ključno pitanje je: može li drugačije? Hoćemo li uraditi nešto da preokrenemo ove crne trendove ili ćemo vjerovati onima koji nas ubjeđuju da su dali sve od sebe dok i zadnju marku iz budžeta trpaju sebi u džepove?

​Ja vjerujem da može drugačije, a Ekonomski program DNS u koji su bili uključeni brojni stručnjaci, predlaže i kako i šta da radimo.

Prije svega, Brčko mora pokazati mladim ljudima i porodicama da stoji uz njih i da ima smisla ostati ovdje i to kroz:

-Pod jedan, program stanogradnje za 100 mladih bračnih parova gdje bi godišnje uložili 1,2 miliona KM da u naredne četiri godine 100 mladih bračnih parova useli u nove stanove

– Pod dva, kroz konkretnu podršku rastu nataliteta, kroz​ isplatu 100% zarade svim trudnicama tokom održavanja trudnoće​ i minimalne plate za sve majke četvrtog i petog deteta

Dalje, Brčko mora iskoristiti idealnu poziciju koju ima za prekograničnu saradnju i​ zaposliti najmanje 1.000 mladih i mora pod hitno investirati u rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture neophodne za poboljšanje kvaliteta života i povećanja privredne aktivnosti.

Odakle novac za sve to? Novac se može dobiti kroz mjere oporavka prehrambene industrije i sprovođenje programa energetske eikasnosti koje će, uz ulaganje od 5 miliona KM, dodatno ubrzati razvoj građevinarstva i drvnoprerađivačke industrije.

​Pri tome, Brčko ne smije zaboraviti nijednog čovjeka koji je svoj životni vijek uložio u ovaj grad i zato treba raditi na tome da prosječna penzija bude 50% prosječne plate, a trenutno je u Brčkom samo 39%,​ i obezbjediti garantovana mjesečna primanja od 100 KM za sve građane starosti iznad 65 godina koji nemaju redovna primanja.

Sve je ovo normalno i minimum za bilo kakav iskorak napred i preokretanje crnih trendova. I ono što je najbitnije, za sve ovo novca ima ako se domaćinski i ispravno troši i raspoređuje.”

Predsjednik DNS

Nenad Nešić”

(Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *