Glavaš: Najavljeno poskupljenje struje iz ERS-a je direktni udar na građane

January 30, 2021, 9:31 am

Najavljeno poskupljenje struje iz ERS-a je direktni udar na građane Republike Srpske i to u vremenu pandemije virusa korona koja je mnoge od njih  ostavila bez posla. Aleksandar Glavaš, poslanik Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini republike Srpske, navodi da se poskupljenje  opravdava povećanim troškovima najvećeg proizvođača struje RiTE Ugljevik.

– Poskupljenje struje neće doprinijeti stabilizaciji katastrofalne finansijske situacije Elektroprivrede RS, koja i ne pomišlja da štetu  sanira uštedama, pa će na kraju građani platiti rasipnički i maćehinski odnos prema  ovom preduzeću. I dok ERS najavljuje uvođenje sistema javnog snadbijevanja kao djelatnosti koja se izdvaja iz distribucije, što  bi u prevodu značilo  da se uvodi  konkurencija na tržištu, stiže nam novo poskupljenje struje, što je potpuno suprotno  zdravom razumu, jer konkurencija u normalnim  državama prisiljava firme da formiraju pristupačne cijene, samo  kod nas je obrnuto – navodi Glavaš.

Dalje dodaje da “iako nas je direktor ERS-a Luka Petrović još u septembru uvjeravao da neće doći do povećanja cijene električne energije, sada je jasno da su to bila lažna predizborna obećanja, pa nam  Petrović sada prijeti novim poskupljenjem”.

– Firme u sistemu ERS u  međuvremenu bilježe rekordne gubitke. Pa su tako u RITE Ugljevik” treći kvartal ove godine završili sa gubitkom od čak 10,8 miliona maraka, što je za 9,97 miliona više nego što im je bio gubitak na kraju septembra prošle godine.Na čelu ovog preduzeća je  DEMOS-ov kadar koji do sada samo uspješno niže gubitke, dok je poslovanje ovog preduzeća katastrofalno. Rekordni su minusi i u  distributivnim preduzećima iz sistema ERS gdje su ostvareni  gubici od skoro 20 miliona evra. A neko  mora da nadoknadi štetu, a ko  drugi  nego  građani  RS, kako  su to i do  sada navikli u Elektropriovredi Republike Srpske – stoji na kraju Glavaševog saopštenja.

(TV K3 – Foto: Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *