Savjet ministara BiH o koronavirusu (VIDEO)

January 30, 2020, 7:44 pm

U BiH pojačan je epidemiološki nadzor zbog koronavirusa.

O mjerama zaštite od koronavirusa raspravljano je na redovnoj sjednici Savjeta ministara. S obzirom na to da nije isključena mogućnost pojave ovog virusa i u BiH, pojačan je epidemiološki nadzor.

U BiH nema oboljelih lica. Nema sumnjivih slučajeva. Nema ograničenja u međunarodnoj trgovini i saobraćaju. Nema mjesta panici ali ni indolentnosti.

Granična policija sa sanitarnim inspektorima provjerava i evidentira putnike koji u BiH pristižu iz Kine. Evidencije se dostavljaju nadležnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja epidemiološke situacije. Nadzor je uspostavljen i nad kompanijama u kojima su radno angažovani kineski državljani. A Ministarstvo civilnih poslova u stalnom je kontaktu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

– BiH će kao i do sada pratiti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te preduzimati potrebne aktivnosti na osnovu donijetih preporuka, vežaćih zakona u području zdravstvene zaštite i procjene ugroženosti stanovništva – rekla je ministarka civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

Smjernica i preporuka treba da se pridržavaju i građani – prvenstveno u oblasti osnovne higijene i prerade hrane koju konzumiraju. A osim svjetske top jedan teme, ministri su se bavili i regionalnim i lokalnim. Usaglasili su socioekonomske reforme za period do 2022. godine koji su prethodno usvojile vlade Republike Srpske i Federacije.

Definisane mjere biće sprovođene u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti. Kroz precizirane sporazume otklonili su prepreke za zajedničko održavanje mostova sa Srbijom i Hrvatskom. Istovremeno ispravili su “nepravdu” prema nosiocima pravosudnih bh. funkcija na koju je u odlukama upozoravao i Ustavni sud.

Utvrdili su Dopune zakona o platama i naknadama kojim je sudijama, tužiocima i određenim kategorijama stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH obezbijeđena novčana naknada za topli obrok, odvojeni život, troškove smještaja i prevoza.

– Bili smo svjedoci zadnjih godina da pravosudna tijela pokreću različite tužbe i oni su vansudskim nagodbama te tužbe uzglavnom dobijali i bili su isplaćeni iz budžeta – rekao je ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša.

Iz budžeta institucija BiH, proteklih godina isplaćeno je više od tri miliona maraka na ime ovih naknada, a po osnovu tužbi zaposlenih u pravosuđu. Za sprovođenje dopuna zakona biće potrebno izdvojiti oko 1,1 milion maraka na godišnjem nivou.

(RTRS) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *