U Prnjavoru otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

September 24, 2019, 1:53 pm

 

Povodom  140. godina od rođenja Milutina Milankovića, u Centru za kulturu u Prnjavoru svečano je otvorena izložba posvećena ovom svjetskom i našem velikanu.  Organizatori su istakli da je cilj izložbe da se prvenstveno mladi bliže upoznaju sa brilijantnim otkrićima ovog srpskog naučnika, i tako ih podstaknu da i sami upolve u naučne vode.

Na 28 banera na ilustrativan način predstavljen je život i dostignuća Milutina Milankovića, koji po značaju stoji rame uz rame sa Teslom i Pupinom. Milanković  je bio matematičarastronomklimatologgeofizičargrađevinski inženjerdoktor tehničkih nauka i fizičar.  On je otkrio zakonitost osunčanja planete Zemlje, riješio tajnu ledenih doba, smjenu toplih i hladnih perioda u proteklih 600.000 do milion godina.  Ono što ga izdvaja od drugih naših naučnika je činjenica da je svoja otkrića osmislio u matici, u Beogradu.  Izložbu posvećenu ovom srpskom velikanu je organizovao Savez inovatora Republike Srpske. Generalni sekretar ovog udruženja Ljubiša Pašić kaže da je  cilj izložbe da lik i djelo Milankovića približi našem narodua, a naročito mladima. On treba da „napuni baterije“ svima onima koji se bave naukom i pronalazaštvom“, kazao je Pašić.

Ova izložba je pokazala da Prnjavorčani imaju interesa za nauku, a naročito mladi. Profesor Ilija Golić, mentor prnjavorskih inovatora iz srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ kaže da njegovi učenici svake godine osmisle novi izum koji svoje mjesto pronađe u proizvodnji. To su najčešće energetski izumi, kaže Golić.

“Dosta se na izumina koji ne ometajju životnu sredinu. Ja i moji učenici smo iradili solarnu sušaru, koja koristi sunčevu energiju pomoću koje suši voće. Ove godine smo nastupili na izložbi Saveza inovatora sa solarnom elektranom koja sunčeve zrake pretvara u struju. Ova izložba je značajna, jer Milanković ima upisano mjesto u svjetskoj nauci, a kamoli u Srbiji i Republici Srpskoj“, rekao je Golić.

Izložba posvećena Milankoviću biće otvorena do 30. septembra. Izložbe posvećene velikom srpskom naučniku organizuju se širom Srpkse, a poslije Prnjavora, na redu su Derventa, Brod i Modriča.

 

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *