Budžet RS u 2018. godini 3,2 milijarde KM (Video)

October 28, 2017, 2:51 pm

Takođe je istaknuto da se očekuje rast BDP, koji će iznositi preko tri odsto.

Vlada RS će do polovine narednog mjeseca usvojiti budžet i uputiti ga u Narodnu skupštinu RS, a na današnjoim kosultacijama definisane su osnovne smjernice budžeta za ulaganja u kapitalne investicije te servisiranje zaduženja, rekao je predsjednik RS, Milorad Dodik.

„Locirali smo i urgentna mjesta u kojima bi trebalo da ulažemo neke kapitalne investicije, ali i da u idućoj godini povećamo iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta, kazao je dodik.“

Dodik je napomenuo da je restrukturisanje duga jedna od mjera ekonomske politike te podsjetio da je zaduženje ove godine bilo oko 640 miliona KM, a da bi se taj dug vratio uzeto je novih 540 miliona KM koji neće biti usmjereni na javnu potrošnju.

„Nama dug nije opterećujući, mada bi najbolje bilo da ga nema. Ali bez toga ne možete napraviti auto-put, klinički centar niti neke druge stvari,“ dodaje predsjdnik RS.

I predsjedenik Vlade RS, Željka Cvijanović kaže da dug nije problem te da neće doći do otpuštanja radnika jer su napravljene značajne uštede kroz smanjenje minulog rada i neke druge stvari.  Optimistična je i kada je budžet za narednu godinu u pitanju.

„Budžet za narednu godinu biće nešto veći od ovogodišnjeg i kretaće se oko 3,2 milijarde KM. Značajno manje se zadužujemo nego što vraćamo duga i to će biti karakteristika i za narednu godinu,“ nagalsila je predsjdnik Vlade RS Željka Cvijanović.

Zahvaljujući predanom radu Poreske uprave RS na budžetskom i fondovskim računima je 150 miliona KM više prikupljenih sredstava nego prošle godine a iako je  Republika Srpska do sada u minusu oko 300 miliona KM jer je MMF trebalo da uplati tranšu od po 150 miliona za ovu i narednu godinu, RS će i bez toga imati dobar tok finansija, poručio je Milorad Dodik.

(Jelena Batinić, TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *