Sjeverna Koreja potvrdila da je testirala hidrogensku bombu

September 3, 2017, 7:35 am

Glavna meteorološka agencija Japana saopštila da potresi koji su zabilježeni jutros u Sjevernoj Koreji po snazi prevazilaze ranija nuklearna testiranja najmanje 10 puta. “Magnituda današnjeg potresa iznosila je 6,1, što je najmoćniji potres koji je zabilježen u sjeveroistočnom dijelu Sjeverne Koreje do danas. Čak uzimajući u obzir moguće greške, sadašnji potresi prevazilaze ranije najmanje 10 puta”, izjavio je predstavnik japanske meteoroške agencije.

Japan i Južna Koreja smatraju da je zemljotres vještački izazvan i da se radi o nuklearnom testiranju. Sjeverna Koreja je saopštila ranije da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje — hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Kako je prenijela zvanična sjevernokorejska agencija KCNA, Kim Džong Un izvršio je inspekciju hidrogenske bombe, prenio je Reuters.

Snaga te hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentima što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

KCNA prenosi izjavu Kima koji tvrdi da su “sve komponente hidrogenske bombe 100 odsto domaće proizvodnje”.

(Spu.tnjik)

Foto: Ilustracija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *