Predsjednica Cvijanović u posjeti Narodnom pozorištu Republike Srpske (VIDEO)

February 24, 2022, 2:38 pm

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je bila je redovnoj posjeti Narodnom pozorištu Republike Srpske. Tom prilikom prisustvovala je dijelu probe za predstavu „Hrkači“, čija će praizvedba biti odigrana 14. marta 2022. godine.

V.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić zahvalila je predsjednici Cvijanović na vremenu koje je izdvojila da posjeti ovu instituciju kulture.

„Predsjednica je našla vremena da oslušne u kojem pravcu će naša pozorišna kuća ići do kraja ove sezone. Nadamo se da, osim podrške i posjete, neće izostati ni finansijska podrška, te da će prepoznati nacionalnu kuću kulture i sve njene planove, a znamo da je ova godina bitna za sve nas. Prošle godine, zbog situacije u kojoj se našao cio svijet, nismo bili u prilici da dostojno obilježimo jubilej, 90 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Republike Srpske, ali zato ovu godinu koristimo da to učinimo”, rekla je Grbićeva.

Svoje obraćanje v. d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske završila je podsjećanjem na dolazak Beogradskog dramskog pozorišta u septembru.

Svoje predstave odigraće u Banjoj Luci, Prijedoru i Gradišci, jer je cilj najveće pozorišne kuće u Republici Srpskoj da i drugim sredinama približi predstave drugih pozorišnih kuća.pozorištima da ugoste značajne pozorišne ansamble.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla da je da su u Pozorištu svoje mjesto našli glumci koji su angažovani u produkcijama izvan Republike Srpske, čime je dobijena potvrda da je riječ o sjajnim glumcima, te da je raduje što Pozorište ponovo postaje mjesto okupljanja publike, kao i da je izuzetno važno da se što prije omoguće organizovane posjete učenika, jer su gotovo dvije godine bili uskraćeni za uživanje u predstavama na ovaj način.

Napomenula je da neće izostati podrška planovima i projektima Narodnog pozorišta Republike Srpske u godini koja je jubilarna za sve nas.

„Ja sam ovdje da dam podršku ovim sjajnim ljudima, glumcima i, naravno, menadžmentu ove važne nacionalne kuće u 90. godini od osnivanja, i, kao što je rečeno, u 30. godini od nastanka Republike Srpske. Raduje me zaista ambiciozan plan, kada je u pitanju sam program i aktivnosti koje će imati Narodno pozorište, ali i ova interakcija koja će se dešavati sa lokalnim nivoom Republike Srpske. Jako me raduje činjenica da su intenzivirani odnosi sa Beogradom, sa Srbijom, jer će se to vidjeti kroz različite događaje, manifestacije i učešće na festivalima. Suštinski je važno da učimo jedni od drugih, ali i da internacionalizujemo naše aktivnosti. Ovo su ljudi zaista posvećeni svom poslu i ovo je zaista nacionalna kuća, od interesa za Republiku Srpsku, i koja je dijelila njenu sudbinu svih ovih godina“.

Predstavnicima medija obratila se i Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti u Banjoj Luci koja je izjavila da su tokom predsjedničine posjete razgovarali i o saradnji koja postoji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

„Dobili smo podršku predsjednice Željke Cvijanović i nadamo se da ćemo uspjeti da ostvarimo sve naše buduće planove. Vrlo je značajno da naši studenti izlaze iz studentskih okvira i dobijaju priliku za praksu u Narodnom pozorištu, kao što se i do sada dešavalo. Osim glumaca, mi obrzujemo i druge kadrove, producente, kamermane i reditelje, i svi oni imaju priliku da dio svoje prakse obave u ovoj kući. Cilj nam je da tu saradnju intenziviramo, jer to su budući nosioci kulturnog života Republike Srpske. Gotovo cijeli ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske školovao se na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci i to je dokaz našeg kvaliteta i dobrog rada. Svi imamo priliku da vidimo koliko su oni dobri glumci, zahvaljujući i obrazovanju koje su dobili na Akademiji umjetnosti“, kazala je Purković Macan.

Razgovor sa medijima je završila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović riječima da je pomenuta saradnja samo još jedan način povezivanja svih kulturnih institucija, te da je izuzetno srećna što će Narodno pozorište, kao i kulturni život Republike Srpske biti obogaćeni Filharmonijom u kojoj će naši umjetnici dobiti priliku da pokažu svoju pravu vrijednost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *