Župljanin: BiH jedino moguća kao “dejtonska”

November 19, 2023, 12:18 pm

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ Slobodan Župljanin smatra da je BiH jedino moguća kao “dejtonska”, a u svakom drugom slučaju je nemoguća država.

– Treba iskoristiti novu geopolitičku situaciju i okrenuti se integracijama koje uvažavaju suverenitet, ravnopravnost i univerzalne slobode svih naroda u skladu sa Poveljom UN. Ili izvorni Dejton i Ustav ili mirno razdruživanje – rekao je Župljanin.

On je upozorio da su bošnjački i strani intervencionizam masakrirali izvorni Dejtonski mirovni sporazum, posebno nasrtajem na imovinu i institucije Republike Srpske.

– Postojeće stanje je neodrživo. Republika Srpska treba da ide u pravcu nezavisnosti i samostalnosti kroz miran razlaz, jer je očito da ovakvu BiH niko ne želi, a Bošnjaci žele jedino unitarnu – istakao je Župljanin.

On je rekao da je ključni značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma da je zaustavio građanski rat u BiH, tragični sukob u regionu i zaključio da je za srpski narod i Republiku Srpsku prihvatljivo slovo, a ne duh Dejtonskog sporazuma.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *