Gaza: Tim SZO krenuo ka Al Šifi da evakuiše bebe

November 19, 2023, 12:19 pm

Jedan od timova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) krenuo je danas ka bolnici Al Šifa u gradu Gaza da evakuiše bebe, koje se nalaze u teškom stanju, rekao je Muhamed Zakut, direktor bolnica u Gazi.

Izvještač agencije AP vidio je konvoj ambulantnih vozila, koje prate vozila Ujedinjenih nacija, kako idu sjeverno ga gradu Gaza.

SZO je saopštila da se nada da će evakuisati pacijente na jug Pojasa Gaze, gdje su bolnice, takođe, pune.

Iz SZO su, nešto ranije, saopštili da je 291 pacijent ostao u Al Šifi, kao i da je u prethodna dva – tri dana preminulo nekoliko ljudi zbog gašenja medicinske opreme.

“Među pacijentima su i 32 bebe u izuzetno teškim uslovima, dvije osobe na intenzivnoj nezi koje nemaju kiseoničku potporu, i 22 pacijenta na dijalizi, čije je lečenje ozbiljno ugroženo”, piše u tvitu SZO.

Takođe, grupa humanitarnih radnika Ujedinjenih nacija posjetila je palestinsku bolnicu na sjeveru Gaze i navela da je ta medicinska ustanova postala “zona smrti” gdje su očigledni znakovi da je bilo granatiranja i pucnjave, otkrila je SZO.

“UN tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu, rečeno im je da je tu sahranjeno više od 80 ljudi. Nedostatak čiste vode, goriva, lijekova, hrane i ostale neophodne opreme u prethodnih šest nedjelja, doveo je do toga da bolnica Al Šifa – nekada najveća, najnaprednija i najbolje opremljena bolnica u Gazi – praktično prestane da radi kao medicinska ustanova”, navela je SZO na platformi X (Tviter).

Nezavisne.com (Foto: AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *