Zubar zaradio milione i dobio zatvor popravljajući zdrave zube

September 9, 2022, 10:04 am

Stomatolog multimilioner u Francuskoj je u zatvoru zbog namjernog sakaćenja pacijenata iz naselja u Marseju u kojem žive građani s nižim prihodima, u kombinaciji zarade u kojoj je obavio hiljade nepotrebnih zahvata.

Lionel Guedj (41) dobio je osam godina zatvora, a njegov otac, Karno Guedj (70) koji je radio na pola radnog vremena za njega, dobio je pet godina nakon što je sud saslušao mučne izjave pacijenata koji su zakazali pregled zbog manjih problema, kao što su karijes ili labava proteza, a na kraju je uklonjeno mnoštvo zdravih zuba bez medicinskog razloga.

Tim državnog tužilaštva opisao je kako je Lionel Guedj namjerno povrijedio zdrave pacijente iz sjevernih kvartova Marseja kako bi prevario sistem socijalnog osiguranja.

Nastojao je ostvariti maksimalnu zaradu prisiljavajući pacijente da se podvrgnu nepotrebnim intervencijama, pokazujući “potpuni prezir” prema njihovom zdravlju, a zatim uzimajući isplate od socijalnog osiguranja.

U jednom primjeru, između 2006. i 2012. Guedj je optužen da je uradio 3.900 korijenskih kanala na 327 pacijenata koji nisu imali medicinsku potrebu za intervencijom, jednostavno zato što je želio da ugradi mostove koji bi mu donijeli zaradu.

Zubarske zahvate koji inače traju od 45 minuta do sat vremena Guedj je obavljao za oko 10 minuta što je često vodilo do infekcija, komplikacija ili trajnih oštećenja kod pacijenata, prenosi “Klix”.

Takav je bio Guedjov “industrijski” pristup, koji je maksimalan broj intervencija sažimao u minimalno vrijeme, tako da je 2010. postao najbogatiji stomatološki hirurg u Francuskoj, sa honorarom do 2,9 miliona evra. Novac je koristio za kupovinu imovine, slika i luksuznih automobila.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *