Zatler: Rad pravosuđa u BiH ograničen, nastaviti borbu protiv kriminala

June 5, 2023, 10:46 am

SARAJEVO – Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler ocijenio je danas rad pravosuđa u BiH kao ograničen, najavljujući nastavak suzbijanja kriminala pomoću “Skaj aplikacije”.

Satler je novinarima u Parlamentarnoj skupštini BiH, povodom javne debate “Pravo na pravdu” koju organizuje EU u BiH u saradnji sa Evropskom komisijom za susjedstvo i pregovore o proširenju, govorio o efikasnosti pravosudnih institucija u BiH, kao i tome na šta će se obratiti pažnja i staviti fokus u narednom periodu.

“Ono čemu smo svi svjedočili jeste ograničen napredak u oblasti pravosuđa. Bilo je određenih napredaka, na primjer zakon o javnim nabavkama, bilo je i primjetnih kadrovskih promjena, ali govorimo o ograničenom napretku kako je i navedeno u izvještaju o BiH Evropske komisije”, naveo je Satler.

On je dodao da se sa kandidatskim statusom za članstvo BiH u EU otvara novo poglavlje koje daje određenu dozu optimizma.

“Moram spomenuti novog ministra pravde koji je aktivniji, angažovaniji, imamo izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, imamo određene pomake kod Zakona o sukobu interesa, ali moramo da vidimo i usvajanje ovih procesa u parlamentarnoj proceduri”, rekao je Satler, prenosi Srna.

On je dodao da se pomak vidi i u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou gdje nakon dugo vremena postoji napredak, a uglavnom su to rezultati zahvaljujući “Skaj aplikaciji”, što se očekuje i u nastavku rada nadležnih organa.

Satler je posebno zahvalio ambasadoru Švedske u BiH Johani Stromkvist, kao i svim ostalim učesnicima debate o temi “Pravo na pravdu”.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *