Banane na kokainu: Zbog čega se droga najčešće švercuje u ovom južnom voću

June 5, 2023, 10:47 am

U Širokom Brijegu je tokom vikenda pronađena velika količina kokaina u paketima banana u jednoj firmi, a slučaj je policiji prijavio vlasnik širokobriješke firme čiji su radnici otkrili drogu.

Ovo, međutim, nije prvi put da se droga pokušava švercovati baš u bananama.

O slučaju u Širokom Brijegu navodno se radi o količini između 120 i 150 kilograma kokaina čija je ukupna vrijednost između 20 i 30 miliona KM. Riječ je o prekograničnom kriminalu koji istražuje SIPA, a slučaj je u nadležnosti Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

Sličnu operativnu aktivnost pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) obavljali su tokom januara 2023. godine.

Naime, u sklopu akcije “Kruna”, u Sarajevu je tada pronađeno čak 52 kilograma kokaina skrivenog među kutijama banana.

Ovo nije prvi put da je velika količina kokaina pronađena baš u pošiljci banana. Zapravo, neke od najvećih svjetskih zapljena kokaina u posljednjih nekoliko godina uključivale su narkotike sakrivene u ovo južno voće.

Banane imaju prednost pri carinjenju

Ovakav pokušaj šverca droge, u paketima banana, nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini već se sa takvim problemom suočavaju policajci u regionu, ali i ostalim državama svijeta.

Policija u južnoj Italiji saopštila je da je sredinom maja zaplijenila 2.700 kilograma kokaina visoke čistoće skrivenog u dva rashladna kontejnera s bananama koji su bili isporučeni iz Ekvadora. Takve akcije imali su službenici u evropskim zemljama, kao i u Turskoj, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Prije nekoliko godina u policijskoj akciji kodnog naziva “Posljednji snijeg” albanska policija zaplijenila je 613 kilograma kokaina vrijednog čak 180 miliona evra. Droga je pronađena u kontejneru sa bananama koji je tek stigao iz Kolumbije. Prošle godine je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila dojavu jednog trgovačkog lanca u Pločama da se u paketima banana nalazi droga. Po izlasku na teren, policajci su pronašli 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina. Slični primjeri zabilježeni su i u Crnoj Gori. Važno je napomenuti da je Crna Gora jedna od ključnih tačaka kada su u pitanju putevi kojima droga iz zemalja Južne Amerike dolazi na Balkansko poluostrvo i prolazi kroz njega, prvenstveno zbog luke Bar.

Posljednji slučaj zaplijene droge u paketima banana u Crnoj Gori bio je u januaru 2023. godine. Oko 500 kilograma kokaina je zaplijenjeno u magacinu trgovačke kompanije “Voli”, a koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru. Tada je uhapšen špediter iz Bara za kojeg se sumnjalo da je član međunarodne kriminalne organizacije.

Kokain se često krije u kontejnerima sa voćem iz jednog razloga – ovakva roba se ne zadržava dugo i ima prioritet kada je u pitanju prolazak carine. Jedan od razloga je i što se tako ubrzava transport – ljudi na carinama puštaju sve što je brzo kvarljivo, prenosi Klix.

Šverceri droge jako su “maštoviti” kada su u pitanju načini švercovanja narkotika. Kada se radi o manjim količinama, drogu kriju u kafi, teglama krema, punđama i kinder jajima. Tako je, recimo, granična policija na Gradini (Srbija) kesice sa marihuanom pronašla i u pakovanjima kafe u zrnu.

srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *