Zanosna forzicija: Žuti cvjetići idealan proljećni dekor doma

March 29, 2023, 7:11 am

Proljeće je stiglo, priroda se polako budi, a svježe cvijeće iz vrtova nezaobilazno je u našim domovima – jedan takav cvijet je i žuta vrba, odnosno zanosna forzicija, poznata i kao zlatna kiša.

Nezahtjevna je ovo biljka koja zbog svoje otpornosti raste i zimi, a ne može je iznenaditi ni pokoji proljećni mraz. Voli sunčevu svjetlost, stanar je brojnih vrtova i otvorenih površina, ali može uspijevati i u saksijama. Važno je samo osigurati joj mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti i dobro dreniranu posudu.

U vazama će se dobro slagati s ostalim proljetnicama, kao što su zumbuli, narcisi i vrba iva, poznatija kao cicamaca – svojom predivnom zlatnožutom bojom unosi vedrinu u svaki enterijer. Zbog sobne temperature grana forzicije će se brže rascvjetati nego na žbunu koji je zasađen u dvorištu. Taj cvijet će ostati u vazi skoro mjesec dana, a za to vrijeme grančica će pustiti korijen, pa je možete, nakon što je ukrašavala dom, posaditi.

Sadnja forzicije

Forzicija se najčešće sadi pojedinačno, a orezivanjem donjih grana može se formirati i kao nisko drvo. U većim vrtovima sadi se u grupi kao pozadina nižim biljkama. Izuzetno atraktivno izgleda živa ograda od ovog grma. Jeste da će cvjetati samo u proljeće, ali njen list će ostati kao zaštita sve do decembra. Ako ćete od forzicije formirati živu ogradu, biljke sadite na rastojanju od jednog metra.

Razmnožavanje

Biljka se lako razmnožava. Najlakši način je razmnožavanje reznicama koje se uzimaju sa biljke nakon njenog cvjetanja. Odsijecite oštrim makazama grančicu visine od 10 do 15 cm, uklonite joj lišće i stavite u zemlju. Zalivajte redovno i grančica će brzo ožiliti. Drugi način razmnožavanja je položenicama, ali je prvi način daleko jednostavniji. U jesen razmnožite biljku diobom korijena. Izvadite komplet biljku iz zemlje i podijelite njen korijen, te dobijene dijelove opet zasadite.

Orezivanje

Svaki ukrasni grm orezuje se nakon cvjetanja, te forziciju treba orezati već krajem aprila za trećinu grane. Nakon tog orezivanja biljka na novim, mladim granama formira pupove za narednu sezonu. Ako je ponovo orežete u jesen, orezaćete i te pupove, pa samim tim forzicija neće cvjetati obilno kako bi inače cvjetala da niste obavili jesenje orezivanje.*

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *