Jaja koštaju k'o Svetog Petra kajgana, hoće li dodatno poskupiti pred Vaskrs

March 29, 2023, 7:15 am

Četiri jajeta danas ćete platiti koliko jedan hljeb ili litru mlijeka. Cijene će, ako se obistine predviđanja prodavaca, još rasti kako se približava Vaskrs.

Uzavisnosti da li su sa farmi ili domaća, jaja koštaju od 0,35 do čak 0,80 KM po komadu. Ova najskuplja su krupna i bijela, idealna za farbanje, kako kupce ubjeđuju prodavci na pijaci.

Ponuda je dobra, a cijene variraju. Na jednom štandu se može pazariti 10 jaja za 3 KM, ali su to sitna jaja koja prosječan čovjek može da pojede za dva doručka. Uobičajena cijena im je 0,35 do 0,50 maraka za ona konzumna, sa farmi. Domaća, od koka koje slobodno hodaju, koštaju 0,60 KM po komadu.

– Domaća jaja su već poskupila, i to početkom sedmice. Prije neki dan 10 komada koštalo je 5 KM, sada su već 6 maraka. Konzumna, sa farmi, su 4 marke. Nadam se da cijene neće više rasti, jer kupcima su i ove cijene već previše. Ipak, to zavisi od proizvođača – kaže jedna od prodavačica sa “Tržnice”.

Osim u cijeni, razlika u jajima je u izgledu i, naravno, kvalitetu. Kako nam pojašnjava, ljuska je vrlo bitna u razlikovanju domaćih i jaja sa farmi, takođe i boja žumanjka, te gustini bjelanjka.

Đorđe R. kaže da kupuje samo domaća jaja, mada su ona skuplja i za dvije marke od onih koji se mogu pazariti u svakoj prodavnici.

– Uvijek se raspitam odakle su jaja, da li prodavačica garantuje da su domaća i svježa. Sada sam kupio 10 da provjerim kakva su, a ako budu dobra, doći ću po još 20 komada za Vaskrs. Dolaze nam djeca i unuci i trudimo se da uvijek imamo domaća jaja za njih, šta god da spremali – kaže on za Srpskainfo.

Navodi kako se sjeća da je jaja u vrijeme korone plaćao 3,50, maksimalno četiri KM za 10 komada. Prema njegovim riječima, sve je dosta skuplje nego prije godinu, dvije.

– Reče mi trgovkinja da će vjerovatno još da poskupe pred katolički Uskrs, ali da to zavisi od dobavljača. Ako ste obratili pažnju na štandovima, sve je skupo. Kilogram mladog krompira je tri marke, a mladog luka 5 maraka. Sve su to stvari koje ćemo kupovati za Vaskrs, pa su zato cijene tolike i ubijeđen sam da će da budu i veće – govori on.

Prema riječima prodavaca sa pijace, nabavna cijena jaja skočila je još od Nove godine i Božića. Po kartonu, skuplja su za 20-ak maraka.

– Razlika je da li su jaja od kokoški iz kaveza ili onih što slobodno hodaju. Domaća su pola marke po komadu, 0,60 KM po komadu od koka koje su tek počele da nose. Njih najčešće kupuju roditelji s malom djecom i penzioneri. Nikome nije jednostavno dati pet, šest maraka za 10 jaja, koja prosječna porodica može da pojede u dva dana – objašnjava jedna od prodavačica.

Na pitanje da li će jaja biti skuplja pred Vaskrs, kaže da se nada da neće, ali da to niko ne može da predvidi. Objašnjava i da nije rano za kupovinu jaja za farbanje, jer se samo trebaju ostaviti na hladno mjesto, gdje nema direktnog sunčevog svjetla, i da tako mogu da stoje i do mjesec dana. Ističe kako je i jaja, koja nisu potpuno svježa, lakše oguliti nakon kuvanja.

Na jednom mjestu na prodaju su jaja od čak 0,80 KM po komadu. Bijela i velika, privlače pažnju. Prodavačica kaže da su takva jaja najbolja za farbanje. U prodavnicama 10 komada jaja košta od četiri do šest maraka, a karton od 30 komada 11 maraka. U nekim prodajnim mjestima mogu se kupiti jaja prepelice čija je cijena 8,50 KM za 30 komada ili 20 komada za šest maraka.

MLADI LUK 5, ŠAMPINJONI 8 KM

Sugrađani kažu da su već navikli na cijene voća i povrća koje se mijenjaju svako malo. Jabuke na pijaci koštaju 1,50 KM, narandže od dvije do 2,50 KM, a limun i kivi po tri marke. Kilogram šampinjona je osam maraka, a paket bukovača 3,50 KM. Glamočki krompir je 2,50, a mladi tri marke, poriluk košta tri marke, mrkva dvije, dok je kilogram pasulja od šest do 11 maraka. Za kilogram paradajza treba dati šest marka, patlidžana, tikvica i mladog luka po pet maraka, dok 17 maraka košta kilogram orasa. Cvekla košta od jednu do dvije marke, a crveni luk tri KM.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *