Vlade zemalja EU razmatraju deportacija ilegalnih imigranata

October 8, 2015, 9:53 am

Ovi izvori navode da će ministri unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu, između ostalog, podržati mjere pritvaranja onih koji bi mogli da umaknu prije protjerivanja i jačanja pritiska na afričke zemlje i ostale siromašne države da prihvate povratak tih ljudi.

U večernjim satima, ministrima unutrašnjih poslova pridružiće se šefovi diplomatija i delegacije balkanskih zemalja, Turske, Jordana i Libana radi razgovora o migrantskom talasu koji je izazvao krizu u EU.

Ovi sastanci su dio napora iz paketa mjera koji su zvaničnici EU usvojili u posljednjih šest mjeseci. Ove sedmice vođeni su i razgovori sa Turskom, u kojoj je smješteno više od dva miliona sirijskih izbjeglica, prenio je AFP.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je juče da će Evropa pojačati akciju deportovanja stotina hiljada ljudi koji su stigli na kontinent ilegalnim kanalima. Takođe će se raditi na obeshrabrivanju ekonomskih migranata da uopšte krenu put Evrope.

Merkelova je rekla u Evropskom parlamentu da treba ponuditi utočište onima koji bježe od rata i progona i da je to dužnost evropskih zemalja, ali da se mora biti oštar prema onima koji ne mogu dobiti izbjeglički status.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *