Višnjić: Sistemski odgovoriti na krizu lanaca snadbijevanja (VIDEO)

May 15, 2024, 1:34 pm

Republika Srpska se nalazi u stanju krize lanaca snabdijevanja, koje se ogleda u mogućnostima prekida snabdijevanja institucija hardverom i softverom, tvrdi Dražen Višnjić, direktor Agencije za informaciono komunikacione tehnologije Republike Srpske.

Pravci sistemskog odgovora Srpske na rizike vezane za krize lanaca snabdijevanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija ogledaju se u utvrđivanju infrastruktura na korištenju u javnoj upravi i kritičnim infrastrukturama.

“Prošle godine došlo je do prekida servisa Internet domena institucija RS, predsjednika Republike Srpske i Vlade RS. To je presedan na koji moramo da imamo odgovor. Međutim, to nije jedini problem sa kojim se suočavamo, problem su jako široki. Današnja tema prezentacije I ono o čemu će biti riječi na diskusiji upravo pravci sistemskog odgovora Srpske na ovu vrstu rizika. Oni se ogladaju, najprije u proređivanju Infrastrukture na korištenju  u Javnoj upravi, kritičnim infrastrukturama RS. Znači utvrđivanje stanja opreme I servisa od rizičnih proizvođača. Rizični proizvođači su oni kompanije koje su prepoznate da uvode politički motivisane neoin sankcije” ističe Dražen Višnjić, direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije RS.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *