Višković sa Unijom poslodavaca: Za poslodavce neprihvatljivo da minimalac bude 1.050 KM (FOTO/ VIDEO)

December 4, 2023, 11:20 am

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Banjaluci sa predstavnicima Unije poslodavaca Republike Srpske, koje je upoznao sa Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2024. godinu.

Na sastanku u Banjaluci razgovarano je i o visini najniže plate u Republici Srpskoj, a premijer Višković je istakao uvjerenje da će se što prije doći do najboljeg rješenja.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su za poslovnu zajednicu neprihvatljivi prijedlozi da najniža plata u Republici Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM, već treba da iznosi od 750 do 780 KM.

Nakon sastanka predstavnika Unije sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci, Trivić je rekao da će Vlada narednih dana donijeti odluku o iznosu najniže plate i da je uvjeren da prijedlog da ona bude 1.050 KM neće biti na stolu, jer bi to, kako je ocijenio, sigurno proizvelo ogromne probleme.

Trivić je rekao da bi u slučaju rasta najniže plate na 1.050 KM došlo do rasta cijene hljeba četiri do pet odsto. On je naveo da poslodavci na najnižu platu isplaćuju topli obrok i prevoz, te da traže da se izjednače najniže plate u javnom i privatnom sektoru.

Govoreći o prijedlogu budžeta i ekonomskih reformi za 2024. godinu, Trivić je rekao da se poslovna zajednica zalaže za jače mjere države u borbi protiv sive ekonomije, te da se u budžetu poveća stavka za tehnološki razvoj.

(Srna/RTRS – Foto: Vlada RS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *