TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vidio bh. državljane mrtve u Siriji

U nastavku suđenja Huseinu Bosniću Bilalu (42) iz Bužima, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe, danas je ispitan prvi svjedok optužbe Sedin Huseinović (40), koji je govorio o svom boravku u Siriji.

Vidio bh. državljane mrtve u Siriji

Svjedok je rekao da poznaje Bosnića i da ga je nekoliko puta sreo u mesdžidu na Stupu, gdje je držao hudbu, ali da pred njim nikad nije pozivao u rat u Siriji. Huseinović je u Sudu BiH tokom ispitivanja Dubravku Čampari, tužiocu, potvrdio da je u dva navrata boravio u Siriji, te da je prvi put to bilo 2012. godine, a drugi put 2013, te da je tada poveo i suprugu. Kazao je da je granicu između Turske i Sirije prešao ilegalno i prvi i drugi put, te da je prvi put u Siriji boravio nešto manje od dva mjeseca.

“Otišao sam tamo da pomognem narodu koji je patio i borio se protiv režima. Tamo sam sreo Jasmina Džemidžića, Firketa Hodžića i Irnesa Midžića iz BiH. Njih sam poznavao odranije, sretali smo se u Sarajevu”, rekao je Huseinović, te naglasio da ni prvi, a ni drugi put u Siriji nije prošao nikakvu obuku, te da ih nisu učili ništa o eksplozivima.

Rekao je da je put u Siriju sam finansirao te da je drugi put u Siriju krenuo zato što su mu rekli da je tamo formirana šerijatska država, te da će tamo moći da živi u okruženju gdje nema golotinje, kladionica i alkohola, pa je tamo, uz njenu saglasnost, poveo ženu.

Huseinović je pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Amela Huskić, rekao da je u jedinici u kojoj su muhadžiri (izbjeglice, stranci), a u kojoj je bio i on, bilo još 25 bh. državljana, te da je većinu njih poznavao.

Sudu je potvrdio da su šestorica njih poginuli, te da je on vidio tijela četvorice. Među njima je bio i Midhat Đono, Emrah Filipović i Ismar Memišević, koji je došao u Siriju iz Italije i doveo sa sobom sina koji nije imao više od dvije-tri godine. Potvrdio je da se to dijete, u momentu kad je on odlazio iz Sirije, iz mjesta u blizini Alepa, bilo tamo.

Pred Sudom je rekao da se razočarao u Siriji te da tamo nije onako kako su mu rekli i da su režimske snage bombardovale i bacale burad eksploziva na mjesta gdje su žene i djeca boravili, a da su oslobodilačke snage Sirije odjednom počele napadati muhadžire, te da je nakon toga vjerovatno i formirana IS.

 

Nezavisne

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.