TV K3

android aplikacija

instaliraj

“Novorusija” u Debaljcevu, EU prijeti

Strateški važan grad Debaljcev, na istoku Ukrajine, nakon višenedeljnih borbi, pao u ruke proruskih snaga koje su istakle zastavu “Novorusije”.

“Novorusija” u Debaljcevu, EU prijeti

Istovremeno ukrajinske trupe se povlače, prenose agencije.

U međuvremenu je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio da se ukrajinska vojska povlači, dok proruske snage javljaju da su zarobile više stotine ukrajinskih vojnika i tvrde da se povlače sa nekih teritorija.

“Ukrajinska vojska je zajedno sa Nacionalnom gardom jutros okončala operaciju planiranog i organizovanog povlačenja iz Debaljceva. Možemo da kažemo da je dosad 80 odsto naših jedinica napustilo taj grad”, rekao je Porošenko u audio-poruci koju je objavila njegova pres služba.

On je prije polaska na prvu liniju fronta pohvalio ukrajinske snage za ispunjavanje dužnosti u odbrani Debaljceva i rekao da su oni svijetu pokazali “pravo lice bandita i separatista koji imaju podršku Rusije”.

Lideri proruskih snaga su takođe naveli da su počeli povlačenje teškog naoružanja sa nekih dijelova linije fronta gdje se poštuje primirje, kao šo je Olenivka, južno od Donjecka.

“To je prvi korak. Ne čekamo Ukrajinu da počne povlačenje oružja sa nama”, rekao je portparol proruskih snaga Eduard Basurin, preneo je AP.

NATO je danas pozvao Rusiju da povuče “sve svoje snage” sa istoka Ukrajine, da prekine sa podrškom proruskim snagama i da poštuje Minski sporazum.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je “duboko zabrinut” zbog pogoršanja situacije oko ukrajinskog grada Debaljceva i da odbijanje proruskih separatista da poštuju primirje ugrožava sporazum iz Minska.

Stoltenberg je tražio od Rusije da okonča podršku separatistima i da povuče svoju snage i vojnu opremu s istoka Ukrajine u skladu sa sporazumom iz Minska.

Separatisti “hitno” treba da obustave napade i omoguće posmatračima OEBS-a potpuni pristup oblasti Debaljceva, rekao je Stoltenberg novinarima u Rigi uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije.

On je rekao da su ruske snage, artiljerija i jedinice vazdušne odbrane, kao i komandni i kontrolni elementi, i dalje aktivni u Ukrajini.

Istovremeno, britanski ministar inostranih poslova Filip Hamond izjavio je u Lisabonu da bi, ukoliko prekid vatre u Ukrajini propadne, Evropa trebalo da uvede nove sankcije Moskvi.

“Čujem jutros da (ruski predsjednik Vladimir) Putin poziva ukrajinske snage u Debaljcevu da se predaju. To apsolutno nije u duhu onoga što je dogovoreno prošle nedjelje”, rekao je Hamond novinarima u Lisabonu nakon sastanka sa portugalskim kolegom.

Britanski ministar je predložio da, ukoliko prekid vatre u Ukrajini propadne, Evropa treba bar da uvede nove sankcije Moskvi.

“Ukoliko prekid vatre propadne ili utvrdimo da Rusija ne postupa u dobroj namjeri, trebalo bi, prije svega, da zauzmemo jasan stav o proširenju postojećih sankcija koje ističu u julu i produžimo im trajanje do kraja godine”, naveo je britanski ministar, prenijela je agencija Rojters.

S druge strane, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva, takođe, zabrinuta zbog situacije u Debaljcevu i poziva na zaustavljanje svih pokušaja kršenja sporazuma o prekidu vatre.

Prekid vatre, dogovoren između proruskih i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, gotovo u potpunosti se poštuje, osim u Debaljcevu, izjavio je Sergej Lavrov.

“Primirje se nadgleda duž, praktično, cijele linije fronta i u nekoliko regiona postoji spremnost za povlačenje teškog naoružanja – bar je policija to tako javno saopštila. Izuzetak je Debaljcevo”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenijela je agencija Rojters.

Ruski ministar izrazio je uvjerenje da se “situacija može olakšati samo uz prestanak korišćenja oružja u pokušaju da se izmijeni status kvo od 15. februara”, dodaje ruska agencija Tas.

U borbama ukrajinske vojske i proruskih snaga u Debaljcevu u proteklih nekoliko dana poginula su 22 ukrajinska vojnika, a više od 150 je ranjeno, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Agencija AFP je izvijestila da su tijela najmanje 13 ukrajinskih vojnika dopremljena danas u mrtvačnicu u Artemvisku blizu grada Debaljceva.

 

Agencije

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.