TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vatreni okršaj u Siriji dan nakon postignutog primirja

Vatreni okršaj u Siriji dan nakon postignutog primirja

Eksplozije granata i pucnjava danas su se čuli u oblasti grada Ras el Ajn, na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na pet dana, kako bi snage koje predvode Kurdi mogle da se povuku, javlja Rojters.

Prema izvještaju britanske agencije, u gradu Sejlanpajnar odjekivale su eksplozije granata i čula se pucnjava iz automatskog oružja.

U razgovoru turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom u Ankar postignut je sporazum o primirju.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsjednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori “tampon zona” radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbjeglice mogle da se vrate iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice između dve zemlje.

Brisel osudio tursku operaciju

Države članice EU osudile su operaciju turske vojske u Siriji, saopštio je Evropski savjet nakon prvog dana sastanka Saveta u Briselu.

U saopštenju se navodi da EU osuđuje jednostrane postupke na sjeveroistoku Sirije koji prouzrokuju neprihvatljivu ljudsku patnju, podrivaju borbu protiv “Islamske države” i žestoko prijete evropskoj bezbednosti.

Evropski savjet ponovo je pozvao Tursku da prekine vojnu akciju, povuče vojsku i poštuje međunarodni humanitarni zakon, javio je TASS.

– Nakon donošenja zaključaka 14. oktobra, Savjet podsjeća da su države članice EU odlučile da suspenduju dozvole za izvoz oružja Turskoj – ističe se u saopštenju.

(Tanjug – Foto: Tanjug/EPA)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.