TV K3

android aplikacija

instaliraj

Haos na ulicama Barselone: Žestoki sukobi ljevičara i desničara (FOTO)

Haos na ulicama Barselone: Žestoki sukobi ljevičara i desničara (FOTO)

Tokom četvrtog dana protesta protiv presuda katalonskim liderima došlo je do sukoba zagovarača nezavisnosti i desničara koji se protive nezavisnosti Katalonije.

Uprkos tom sukobu te zapaljenim kontejnerima i policijskoj intervenciji, u Kataloniji nisu zabilježeni veći neredi kao prethodna tri dana, prenose svjetske agencije.  Naime, u centru Barselone sinoć su održana dva protesta suprotstavljenih grupa.

Odbori za odbranu Republike (CDR), organizacija katalonskih zagovornika nezavisnosti, koja je nasilno protestovala posljednja dva dana, sazvala je novi masovni skup, kojem se odazvalo oko 13.000 osoba, podatak je gradske policije.  Znatno manji skup održale su pristalice jedinstvene Španije, koji su prvi put izašli na ulicu nakon presuda katalonskim zagovornicima nezavisnosti donesenim u ponedjeljak.

Za razliku od srijede, kada je CDR putem društvenih mreža pozvao demonstrante da dođu s bijelim rolnama toaletnog papira, kako bi bacajući ih u vazduh, poručili da je “još mnogo toga ostalo počistiti u Kataloniji“, misleći, između ostalog, na odlazak španske policije, ovaj put su pozvali aktiviste da dođu s loptama.

Inače, Vrhovni sud Španije u ponedjeljak je osudio katalonske lidere na kazne zatvora između devet i 13 godina.

(Avaz – Foto: Youtube/Screenshot)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.