Uskoro identifikacije u Zavodu za sudsku medicinu

March 31, 2015, 6:55 am

Mitrović je rekao da očekuje da će prvo biti identifikovano 27 posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila koje su zvjerski ubili mudžahedini na Ozrenu, dodavši da se za 132 posmrtna ostatka srpskih boraca i civila na tom lokalitetu još traga, jer su premješteni na nepoznatu lokaciju.

Govoreći o radu Instituta za nestala lica BiH, Mitrović je ocijenio da je uspostavljanjem ove institucije zaustavljen proces traženja nestalih Srba u BiH.

“Očekujemo da će novi saziv Savjeta ministara BiH aktivirati Radnu grupu za reformu Instituta za nestala lica BiH, jer se Institut nalazi u `zaleđenom stanju`, imajući u vidu činjenicu da je mnogima istekao mandat”, zaključio je Mitrović.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je Srni da Zavodu još nije zvanično dostavljen zahtjev šta treba da se radi.

“Zavodu prvo treba da se proslijedi zahtjev za identifikacije na osnovu kojeg mi radimo plan i cjenovnik identifikacija”, istakao je Karan.

U tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj – u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi se 657 ekshumiranih, neidentifikovanih posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila.

Vlada Srpske usvojila je 19. marta informaciju o procesu identifikacije nestalih lica pri Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.

Usvojen je i zaključak, kojim se zadužuje Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske da izvrši identifikaciju šest skeletnih ostataka koji su ekshumirani na području planine Ozren, a za koje se opravdano pretpostavlja da je riječ o licima koja su bila zarobljena u kampu “Gostović”.

Republički Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zadužen je da ovlaštenim licima Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske obezbijedi pristup Spomen-kosturnici u Banjaluci radi uzimanja koštanih uzoraka neophodnih za DNK analizu.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija zadužuju se da za ovu namjenu obezbijede 32.000 KM i da ih doznače na račun Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *