Univerzitet u Banjaluci obilježava 48 godina rada (FOTO/ VIDEO)

November 7, 2023, 6:29 pm

Povodom 48 godina rada Univerziteta u Banjaluci, u Kulturnom centru Banski dvor održana je svečana akademija na kojoj su uručene povelje i plakete zaslužnim pojedincima. Zlatne značke uručene su najboljim studentima. Svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi Srpske, predstavnici gradske vlasti u Banjaluci, te brojne ličnosti iz javnog, naučnog i društvenog života Banjaluke i Srpske kao i direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Univerzitet u Banjaluci proslavlja važan jubilej, 48 godina rada i postojanja. Za nepunih pola vijeka ova visokoškolska ustanova iznjedrila je brojne diplomce koji su poželjni na tržištu rada a neki od njih obavljaju najvžanije funkcije u zemlji i inostranstvu. I današnje generacije studenata ponosne su što upravo u Banjaluci stiču potrebna znanja. Najbolji su nagrađeni zlatnom značkom.

Univerzitet iz godine u godinu napreduje na svim područjima visokog obrazovanja, kako kadrovski tako i prostorno.

Čestitke  povodom obilježavanja važnog jubilela uputio je i predsjednik NS RS, Nenad Stenadić, koji je poručio da su univerziteti najvažnije institucije koje osniva jedna država, te poželio Univerzitetu u Banjaluci da iznjedri akademske građane sa što više znanja kojim bi sačuvali i unaprijedili Srpsku.

Univerzitet u Banjaluci vodeća je visokoškolska naučno-obrazovna institucija u Republici Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u BiH. Osnovan je 7. novembra 1975. godine, čemu je prethodilo formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru. Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *