UNICEF: Ulaganje u rast i razvoj djece ima višestruki značaj (VIDEO)

May 25, 2023, 6:29 pm

Rezultati studija ulaganja u rani razvoj djece u Bosni i Hercegovini, koje je provodio UNICEF u posljednjih 15 mjeseci, predstavljeni su danas u Banjaluci. Nalazi su pokazali da će svaka marka uložena u rani rast i razvoj u BiH imati višestruki povrat. Istovremeno, UN naglašava važnu ulogu roditelja, nastavnika i cijele zajednice i samih učenika u jačanju obrazovnog sistema.

Svaka uložena marka u rani rast i razvoj djece višestruko se vraća, a bez dobro obrazovane i zdrave djece u budućnosti će biti ugrožen ekonomski razvoj, navedeno je u studiji Unicefa. Apostrofirajući rani razvoj djece fokus je stavljen na to kako ulaganje može doprinijeti razvoju zdravlja, zdrave ishrane i socijalne zaštite.

Tri studije ulaganja u rani razvoj djece sprovedene su u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distrikta. Svaki izvještaj pokriva tri sektora ključna za rani razvoj – zdravstvo i ishranu, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Studije ulaganja su dopunjene sa dvije detaljne studije izvodljivosti koje se fokusiraju na povećanje obuhvata obrazovanja u ranom djetinjstvu na lokalnom nivou. Iz Regionalne kancelarije Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju ističu da je posebna pažnja usmjerena ka ranjivim kategorijama djece.

Studije ulaganja u djecu zasnovane su na nizu analiza troškova i koristi, te troškova neaktivnosti usluga za djecu do šest godina. U završnoj analizi izneseni su zaključci i preporuke, a između ostalog navodi se da je potrebno optimalno koristiti javne budžete za razvoj ljudskog kapitala, razviti partnerstva sa privatnim sektorom, regulisati i pratiti standard kvaliteta usluga, te podstaći zajednicu na djelovanje i osloniti se na inovativna lokalna rješenja.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *