U Sindikatu pravosuđa Srpske najavili štrajk upozorenja (VIDEO)

September 19, 2023, 12:35 pm

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović najavio je štrajk upozorenja zato što, kako je rekao, nije ispoštovan dogovor potpisan sa Vladom od prošle godine za povećanje plata u ovoj godini.

Petrović je na konferenciji za novinare, u pauzi sjednice Republičkog odbora Sindikata pravosuđa, rekao da je razlog za ovu mjeru i diskriminacija radnika koji rade u pravosudnim institucijama u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, sudije i tužioce, po osnovu naknade za topli obrok, naknade po osnovu staža, te regresa.

On nije precizirao kada će biti štrajk, istakavši da su u toku pripremne radnje kako bi ispoštovali zakonske norme i procedure.

“Najvjerovatnije ćemo za početak ići sa jednočasovnim štrajkom upozorenja u svim pravosudnim institucijama gdje postoji sindikalno organizovanje”, rekao je Petrović i istakao da Republički odbor odlučio da će se pridružiti protestima 29. septembra.

On je rekao da su u protekla 24 mjeseca plate povećavanje za administrativne radnike u pravosudnim institucijama 12 odsto.

Sporazumom sindikata i Vlade u junu prošle godine predviđeno je više stavki, a sporna je četvrta tačka za koju sindikati navode da jedino nije ispunjena. Ta tačka predviđa da Vlada u drugom kvartalu 2023. godine “izvrši analizu budžeta, analizu plata zaposlenih u javnom sektoru Srpske i analizu rasta cijena i, u skladu sa rezultatima te analize, u dogovoru sa sindikatima, izvrši usklađivanje rasta plata zaposlenih u javnom sektoru sa rastom prihoda u budžetu, rastom inflacije i rastom cijena”.

Ministar finansija Zora Vidović ranije je rekla da su ispoštovane sve stavke tog sporazuma, a za ovu četvrtu tačku je istakla da sve zavisi od prihoda, jer planirani prihodi u indirektnim porezima nisu ostvareni, te, prema tome, nema prostora ove godine za povećanje plate administraciji.

(Srna – Foto: Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *