U Banjaluci počela konferencija “Balkan solar summit 2024” (FOTO)

February 8, 2024, 8:54 am

U Banjaluci je danas otvoren dvodnevni “Balkan solar samit” posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kome prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta. Generalni pokrovitelj je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Električna energija je preduslov razvoja svake zemlje pa i Republike Srspke koja će u narednom periodu više ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine, poručili su zvaničnici sa konferencije “Balkan solar samit” . Vlada Republike Srpske, kaže premijer Radaovan Višković, dodijelila je 1.158 megavata u sektoru proizvodnje solarne energije i dodao da se uskoro može očekivati izdavanje građevinske dozvole za izgradnju solarne energije u Nevesinju, jačine 500 megavata.

Održavanje “Balkan solar samita” u Banjaluci potvrda je da su prepoznate politike Republike Srpske u razvoju energetskog sektora. Podršku daje i resorno ministarstvo na nivou BiH.

Krajnji cilj je da se proces dekarbonizacije okonča do 2050. godine.

BiH, a time i Republika Srpska, u ovom momentu ima skoro 60 odsto proizvodnje energije iz termoelektrana a do 2035. godine cilj je da bude obrnut procenat u korist zelene energije. Do 2050. godine termolektrane bi trebalo da postanu prošlost.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *