Nagrađene fotografije ljepote divljine (FOTO)

February 8, 2024, 9:01 am

Zapanjujuća fotografija mladog polarnog medvjeda dok drijema na santi leda britanskog amaterskog fotografa Nime Sarikanija dobila je nagradu publike na ovogodišnjem konkurs Fotografi Divljine.

“Osim što je dirljiva i oduzima dah, Sarikanijeva fotografija nam prikazuje ljepotu i krhkost naše planete”, rekao je doktor Daglas Gur, direktor Prirodnjačkog muzeja.

“Ova slika nas tjera na razmišljanje i podsjeća na integralnu vezu životinje i njenog staništa, ali i na štetan uticaj globalnog zagrujavanja i gubitka životinjskih staništa”, dodao je.

Sarikani je sačinio fotografiju poslije trodnevne potrage za polarnim medvjedima kroz gustu maglu norveškog arhipelaga Svalbard.

Ljubitelji prirode i fotografija divljine širom svijeta mogli su da glasaju za jednu od 25 izabranih fotografija.

I četvoro ostalih, impresivnih finalista je dobilo priznanja.

Srećna kornjača, Cahi Finkelštajn

Finkelštajn je bio pozicioniran u skrovištu slikajući obalske ptice kada je uočio Balkansku barsku kornjaču u plitkim vodama. Vilin konjic je iznenada sletio na nos kornjače.

Mrmljenje čvoraka, Daniel Denesku

Denesku je proveo sate prateći čvorke kroz grad i predgrađa Rima u Italiji. Konačno, tog zimskog dana bez oblaka, jato je sačinilo oblik ogromne ptice.

Zajedničko roditeljstvo, Mark Bojd

Dvije lavice dotjeruju mladunče u Keniji. Ove velike mačke su prethodne večeri išle u lov, ostavljajući pet mladunaca sakrivene u gustom žbunju.

Vrativši se iz neuspješne misije, pozvale su mladunce na otvorenu livadu i počele sa dotjerivanjem.

Aurore meduzis, Audun Rikardsen

Osvijetljene aurorom borealis, mjesečeve meduze se roje u hladnim jesenjim vodama fjorda izvan Trumsea u sjevernoj Norveškoj.

Sklonivši opremu u vodootporno kućište koje je samostalno izradio, Audun je koristio jednokratnu ekspoziciju kao i sopstveni sistem za podešavanje fokusa i otvora blende tokom ekspozicije.

Ovih pet fotografija će biti prikazano i na internetu i na pratećoj izložbi u Prirodnjačkom muzeju u Londonu do 30. juna 2024.

(BBC na srpskom – Foto: X)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *