TV K3

android aplikacija

instaliraj

Turska vojska prvo uspostavlja zonu bezbjednosti na sjeveru Sirije

Turska vojska prvo uspostavlja zonu bezbjednosti na sjeveru Sirije

Turska vojska će na sjeveru Sirije prije svega da uspostavi zonu bezbjednosti, navodi se u zajedničkom američko-turskom saopštenju izdatom nakon što su u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i američki potpredsjednik Majk Pens u Ankari postigli sporazum o prekidu vatre.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, međutim, izjavio je da u razgovorima nisu date garancije za ključni grad Kobani na granici Sirije sa Turskom. On je dodao da turska vojska samo pravi pauzu u svojim operacijama dok se kurdske Narodne zaštitne jedinice ne povuku 32 kilometra od granice sa Turskom.

Erdogan je juče, poslije više od četiri sata razgovora sa Pensom, pristao na petodnevno primirje na severoistoku Sirije kako bi dozvolio kurdskim snagama da se povuku, a nakon čega će operacija “Izvor mira” u potpunosti biti obustavljena.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori tampon zona radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske.

(Tanjug – Foto: Sedat Suna/EPA)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.