Traje drama u Kini, 400 ljudi nestalo

June 3, 2015, 7:12 am

Iako su zvaničnici objavljivali veoma malo informacija, svetski mediji navode da je većina nestalih starosti od 50 do 80 godina, što umanjuje šanse da je iko od njih preživio toliko vrijeme pod vodom, piše B92.

Uzroci nesreće i dalje nisu potpuno utvrđeni, ali se pretpostavlja da je do prevrtanja došlo zbog velikog nevremena koje je zahvatilo taj dio Kine.

Kineski mediji su naveli da je do sada spaseno 36 osoba, kao i da je na površinu isplivalo 18 tijela stradalih.

Kineski mediji pišu da se brod prevrnuo za dva minuta, a da ga je zatim voda nosila još oko tri kilometara prije nego što se zaustavio blizu obale, gdje jake struje i vjetar otežavaju spasilačke napore.

Prema prognozi meteorologa, u region se tokom narednih 24 do 36 sati očekuje još padavina i oluja s grmljavinom.

Prema prvim medijskim izvještajima, na brodu je bilo 458 ljudi, ali CCTV danas piše da je bilo 456 osoba – 405 putnika, 46 članova posade i pet radnika turističke agecije.

Neki od putnika su uspjeli da doplivaju do obale, a spasioci su u utorak spasili tri osobe. Među preživjelima su i kapetan i glavni inženjer, koji se nalaze u policijskom pritvoru.

Kako prenosi CCTV, spasilački timovi su u utorak čuli putnike kako dozivaju u pomoć iz djelimično potonulog broda i vjerovatno će pokušati da podupru brod velikim kranom dok isjeku dio trupa.

U spasavanju učestvuje više od 50 brodova i 3.000 ljudi, među kojima je 13 ronilaca kineske mornarice, a očekuje se da će danas doći još 170 ronilaca.

Državna novinska agencija Sinhua navodi da bi ovo mogla da bude najveća brodska nesreća u posljednjih sedam decenija. Porodice putnika okupili su se u Šangaju ispred turističke agencije koja je organizovala putovanje, a kasnije su otišli do sjedišta lokalnih vlasti tražeći više informacija o nesreći, ali je policija prekinula skup.

 

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *