Danas obilježavanje 23 godine od masakra nad Srbima u Ledićima

June 3, 2015, 7:18 am

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili 24 srpska civila u selu Ledići – najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović – 18 mjeseci.

U zločinačkom pohodu komšija ubijeno je deset članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Selo na obroncima Bjelašnice imalo je sedamdesetak žitelja, a ubijeni su starci, žene i djeca. Zločinci ni nakon više od dvije decenije nisu odgovarali za ovaj masakr.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Selo je, kako je to obično bivalo poslije muslimanskih oružanih pohoda na srpska naselja, opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su /uglavnom masakrirani/ svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da blagovremeno pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli da pobjegnu.

Istraga koju je 1994. godine provelo Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu koja je išla prema Kalinoviku presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim 11-godišnjeg dječaka koji je povrijeđen ležao među truplima.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin.

Predsjednik Udruženja građana “Moje ognjište” iz Trnova Slavko Vasić izjavio je ranije da je rezigriran i razočaran radom Tužilaštva i pravosuđa BiH koji ne čine ništa u ovom slučaju.

“Niko se do sada nije osvrtao na zločin u Ledićima. Mene, čija su tri člana porodice – otac, majka i baka – stradali u tom zločinu, nikada niko nije pozvao ni iz Tužilaštva ni iz pravosuđa?!

Nevjerovatno je da 24 civila stradaju, a da niko ne odgovara i niko ne pokreće tužbu protiv počinilaca”, kaže Vasić.

On ističe da je MUP Republike Srpske dostavio izvještaj Tužilaštvu BiH, ali da u Tužilaštvu i pravosuđu BiH ne rade ništa o tom pitanju i da zataškavaju predmete u kojima su žrtve ratnih zločina Srbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *