Svjedok: Rat u Ključu izazvali muslimani napadom na JNA

January 22, 2015, 5:43 pm

“Ne samo muslimani, nego i Srbi počeli su da napuštaju Ključ, nakon što je JNA zbog napada krenula u akciju razoružavanja muslimanskih sela”, rekao je Kevac, svjedok odbrane.

Kevac je posvjedočio da tadašnji opštinski zvaničnik Omer Filipović najprije nije bio prihvatio poziv JNA za razoružanje, ali je “poslije plotuna upozorenja” promijenio taj stav.

On je naveo da je dio nelegalne Teritorijalne odbrane /TO/ u tim selima mirno položio oružje, dok jr dio to odbio, zbog čega je vojska krenula “u pretres terena i potragu za pripadnicima TO koji bi bili potencijalna opasnost za srpsko stanovništvo i Vojsku Republike Srpske”.

Svjedok je rekao da nije čuo da je u granatiranju sela Pudin Han, 28. maja 1992. godine bilo civilnih žrtava, a da je o zločinu u selu Velagići – ubistvu 77 muškaraca u seoskoj školi 1. juna 1992. godine, čuo da je “vojna policija obavila uviđaj i da su počinioci uhapšeni i prebačeni u zatvor u Banjaluci”.

Kevac je odbacio tvrdnju tužioca da su masovno hapšteni nesrbi, ističući da su hapšeni i pritvarani samo “oni koji su bili naoružani”.

“Sva lica koja su se predavala, odvodila je civilna policija. Nijedno nije ostalo pod nadležnošću Vojske Republike Srpske”, istakao je Kevac.

On je negirao i navode tužilaštva da su policijske jedinice bile stavljene pod komandu vojnih oficira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *