Svetske novine u hirurgiji katarakte na VMA

September 20, 2014, 10:32 am

Sa timom Vojnomedicinske akademije profesor doktor Bojan Pajić je, za nepuna dva sata, operisao pet pacijenata femtosekundnim laserom. Intervencije su izvedene u delu skupa „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“ koji je bio posvećen hirurgiji uživo.

Među prikazanim metodama bilo je i uklanjanja dioptrije „egzajmer“ laserom, uz asistenciju femtosekundnog lasera.

Sve procedure su, prvi put u Srbiji, prikazane u tri-de tehnologiji, u direktnom prenosu za publiku koja je sedela u amfiteatru VMA.

„Laser najnovije generacije, koji smo doneli iz Švajcarske, verovatno je najbolji na svetu, a mogućnosti njegove primene u oftalmohirurgiji su gotovo neograničene – od transplantacije rožnjače i njenog modulisanja prema potrebi do korigovanja astigmatizma“, rekao je za Tanjug doktor Pajić, konsultant za oftalmologiju Univerziteta u Ženevi.

VMA u korak sa svetskim trendovima

Savremena dostignuća iz ove oblasti medicine predstavili su i predavači po pozivu iz SAD, Rusije, Slovenije i Egipta, među kojima je i Tomas Džon sa Univerziteta Lojola u Čikagu, koji je, kao i Pajić, gostujući profesor Medicinskog fakulteta VMA.

„Kad se veština hirurga spoji sa vrhunskim mogućnostima tehnologije, dešava se neka vrsta magije“, rekao je dr Džon, dodajući da veliko iskustvo omogućava stručnjacima VMA da u korak prate svetske trendove.

Osim visoke preciznosti i bezbednosti, prednost lasera je i to što je izuzetno brz – omogućava da intervencije traju nekoliko minuta, a bitno skraćuje i vreme za oporavak pacijenta, objasnio je dr Pajić, koji je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u primeni najnovije generacije femtosekundnog lasera.

Načelnik Klinike za očne bolesti VMA prof. dr Miroslav Vukosavljević kaže da je u srpskoj oftalmohirurgiji ostvaren značajan napredak od prošlog simpozijuma pre dve godine, usvajanjem velikog broja naprednih tehnologija, a novine koje treba da uđu u praksu danas predstavlja šest predavača po pozivu.

Na skupu je pročitana i pozdravna poruka predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji je istakao da su „razmena iskustava, saznanja, zajednički rad, rezultati simpozijuma važne poruke koje se šalju svetu iz Beograda“.

Simpozijum je održan u organizaciji Klinike za očne bolesti VMA, Udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vitreoretinalnog udruženja Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *