”Srpski pesmovez” promovisan u manastiru Stuplje (FOTO)

May 22, 2023, 6:47 am

Zbirka pjesama ”Srpski pesmovez” koja je nastala kroz zajedničko djelovanje nekoliko autora, predstavljena je u manastiru Stuplje a ovaj događaj oragnizovan je od strane Srpskog kulturnog društva ”Ukrnja” iz Čelinca a veliku podršu dao je Srpski književni klub ”Talasi” iz Prnjavora.

U ovoj zbirci našle su se pjesme Gorana Vukovića i Zorana Grumića iz Prnjavora, Ratka Popovića iz Čelinca i tri pjesnika iz Šumadije i Pomoravlja Slavice Jovanović, Goluba Jašovića i Radiše Stojićevića.
Publika koja je bila prisutna a posebno vjernici iz manastirske parohije su tokom promocije, dobili i priliku da se upoznaju sa autorima koji su pred njima izveli dio onoga što se nalazi u okviru ove zbirke.

Na taj način svi zainteresovani mogli su čuti poeziju u kojoj su preovladavale emocije prema religiji, naciji ali i istinski osjećaj za ljubav, stradanje, dubokoumnu misao prema određenim pojavama u društvu i prirodi.

Pjesmama za djecu, koje često stvara i piše, predstavio je i poznati prnjavorski pjesnik i predsjednik SKK ”Talasi” Goran Vuković. Navodi kako je zahvalan svojim kolegama koji su došli iz Požarevca gdje su publici predstavili jednu zbirku koja je plod dobre saradnje autora iz Srpske i Srbije.

”Ideja da napišemo jednu zajedničku zbirku, nastala je nakon jednog od naših zajedničkih susreta. Vodili smo se i idejom da kroz razvijene bratske veze koje imamo, trebamo stvoriti jedno djelo koje će povezivati sve Srbe sa obije strane rijeke Drine. To pokazuje i sam motiv rijeke Drine koji se nalazi na naslovnici ove zbirke a koja je naša rijeka poveznica ”, rekao je Vuković.

Kao razlog za održavanje promocije u manastiru, Vuković objašnjava na ovaj način žele poslati poruku da duhovne kuće daju podršku ovakvim događajima gdje se vjernici na ovaj način, upoznaju i sa književno-umjetničkim izražajem.

”Želimo na ovaj način pokazati da crkve i manastiri koji su uvijek bili mjesto sabranja po pitanju hristove riječi, to mogu biti i kada je u pitanju promocija kulturnog sadržaja. Duhovnost i kultura uvijek se moraju približavati narodu i on se kroz to mora obrazovati. Zbog toga nam je i bila ideja da zajedno uz blagoslov bratstva manastira, obavimo ovu promociju u kojoj su uživali vjernici ”, rekao je Vuković.

Da će ova zbirka predstavljati i podlogu za neka buduće saradnje i produbljivanje odnosa pjesnika iz Srpske i Srbije smatra i književnik Golub Jašović. Zahvalan je publici koja je došla iz mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini manastira Stuplje a koja je sa velikom pažnjom ispratila promociju. Kroz raniju posjetu Prnjavoru i njegovim selima dodaje da se upoznao sa svim ljepotama ovog kraja ali i onim ljudima koji to vjerno ističu kroz svoje pero.

”Upoznao sam tokom ranijeg perioda boraveći ovde mnogo pjesnika iz Prnjavora od kojih su neki bili i recenzenti. Mi se na raznim pjesničkim susretima družimo sa pjesnicima iz raznih krajeva i Republike Srpske ali i Srbije gdje razmjenjemo razne ideje. Među njima je svakako i ta da napišemo jednu zajedničku zbirku kao što je ”Srpski pesmovez”. Svi autori u ovoj zbirci su priložili po petnaest pjesama i kratku biografiju. Na ovaj način pokazali smo i našu zajedičku misao. Čak je i štampano izdanje izašlo kroz zajedničku podršku Književne zajednice Požarevac i Narodne bibloteke u Prnjavoru”, rekao je Jašović.

Svoju poeziju publici je predstavio predsjednik Srpskog kulturnog društva ”Ukrnja” Ratko Popović rekavši da cilj ove promocije bio prije svega da se o lijepim emocijama upozna publika iz ruralnih sredina.

”Nama je bio cilj da kroz pisanu riječ oživimo ovaj kraj ali i da sa tim upoznamo i ljude koji često dolaze u ovaj manastir. ”, rekao je Popović.

Iako Sprsko kulturno društvo ”Ukrnja” postoji tek godinu dana, Popović smatra da će svakako ostaviti dobar trag na afirmaciji pjesništva.

”Ideja da se osnuje ovako društvo došla je mojim ličnim zalaganjem ali i kroz podršku od strane Zorana Grumića, Gorana Vukovića i još nekih pojedinih pjesnika iz ovih krajeva. Ideja za takav naziv je nastala prije svega jer je izvorni naziv za rijeku Ukrinu bio Ukrnja a taj naziv i danas postoji kod mnogih ljudi u ovom kraju”, rekao je Popović.

O zbirci kao i kvalitetnu poezije koja je u njoj satkana, govorili su i recenzenti Momčilo Spasojevič i arhimandrit manastira Stuplje Platon Jović. Za sve pristune bio je priređen i mali muzički program od strane Doroteje i Damjana Popadića.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *