Špijunirani telefoni u Evropskom parlamentu

February 22, 2024, 11:15 am

Evropski parlament zatražio je od članova svog Pododbora za odbranu da provjere svoje telefone na špijunski softver, nakon što su pronađeni tragovi hakovanja na dva uređaja.

Telefoni članova i osoblja Pododbora za bezbjednost i odbranu (SEDE) napadnuti su softverskim alatima za nadzor, navodi se u internom mejlu Evropskog parlamenta, prenosi Politico.

Svim poslanicima u Pododboru je savjetovano da odnesu svoje telefone u IT službu EP, kako bi bili provjereni na špijunski softver.

Evropski parlament je u visokoj pripravnosti zbog mogućih sajber napada i stranih mješanja uoči evropskih izbora u junu.

Politico je u decembru prošle godine izvijestio da je interna revizija pokazala da sajber bezbjednost ove institucije “još nije ispunila industrijske standard” i da “nije u potpunosti u skladu sa nivoom prijetnje” koju predstavljaju hakeri koje sponzorišu države.

Jedan član Pododbora za bezbjednost i odbranu otišao je na rutinsku provjeru, koja je rezultirala otkrivanjem tragova špijunskog softvera na njegovom telefonu, prenosi Nova.

Delfin Kolard, zamjenica portparola Evropskog parlamenta, navela je u saopštenju da su “tragovi pronađeni u dva uređaja”.

Nova otkrića prate prethodne incidente sa drugim članovima Evropskog parlamenta koji su bili na meti špijunskog softvera, jer je 2022. otkriveno da su telefoni članova Katalonskog pokreta za nezavisnost, uključujući političare EU, bili zaraženi špijunskim alatima Pegazom i Kandiruom.

Iste godine, grčki poslanik u Evropskom parlamentu i opozicioni lider Nikos Andrulakis bio je na listi grčkih političkih i javnih ličnosti za koje je utvrđeno da su bili na meti Predatora, još jednog špijunskog alata, a i predsjednica parlamenta Roberta Mecola ranije se takođe suočila sa pokušajem hakovanja njenog telefona.

Evropski parlament je 2022. osnovao posebni odbor za istraživanje tog pitanja, koji je istražio niz skandala u više zemalja, uključujući Španiju, Grčku, Mađarsku i Poljsku, nakon čega je saopšteno da su najmanje četiri vlade u EU zloupotrebile hakerske alate radi političke dobiti.

(Nezavisne – Foto: Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *