SPC danas obilježava Sveta tri jerarha: Srpski narod vjeruje da na današnji dan vjetrovi određuju vrijeme tokom cijele godine

February 12, 2024, 8:05 am

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave veliki praznik – Sveta tri jerarha.

Uz ovaj praznik u narodu vezuju se brojna vjerovanja i običaji.

Sveta Tri jerarha su hrišćanski praznik ustanovljen davne 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveta Tri Jerarha su krsna slava porodica, crkava, manastira, kao i esnafska slava bakalina.

O tome kako je ovaj praznik ustanovljen postoji interesantna legenda. Naime, iako sva trojica imaju svoje dane praznovanja, njihov zajednički praznik ustanovljen je u 11. vijeku, za vrijeme cara Aleksija Komnena.

U jednom trenutku u Carigradu je došlo do rasprave koji od njih trojice je najveći. Vasilija su hvalili zbog hrabrosti i čistote, drugi su bili za Grigorija zbog njegove “nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju”, dok su treći uzdizali Jovana Zlatoustog zbog jasnoće izlaganja vjere.

Svaki svetac imao je svoje pristalice i tako je došlo do podjele na Vasilijane, Grigorijane i Jovanite. “Spor” je rešen Božjom voljom i to u korist još veće slave – praznika sva tri svetitelja.

Ono što je kod nas Sveti Sava, to su u Grčkoj Sveta tri jerarha – danas je u toj zemlji školski i nacionalni praznik.

U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vjetrova.

Po tome kakvi vjetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vrijeme u toku godine biti.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, “sjeverac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vjetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mlijeka. I ako vjetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Ako nema vjetra znači da zima prolazi i svi se mogu radovati skorom dolasku proljeća. Čobani u Zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u duvačke instrumente.

Sveta tri jerarha slave se kod Srba i kao krsna slava. Ovaj veliki praznik u crkvenom kalendaru obilježeva se crvenim slovom, a slave ga i mnogi manastiri i crkve. Zato, danas nemojte da radite kućne poslove već umjesto toga, dan provedite sa porodicom, odmarajući i družeći se, piše Žena Blic.

Srpskainfo.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *