Šmit, ipak, bio u Banjaluci (VIDEO)

September 18, 2023, 4:22 pm

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, ipak je juče posjetio Banjaluku i sastao sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. Do posjete je došlo nakon napete sedmice u kojoj je Šmit bio najavio pa otkazao posjetu Banjaluci. Iako su mu za dobrodošlica obećana jaja, Šmit je mirno završio posjetu. Dan kasnije brojna reagovanja – Šmitova posjeta za vlast je praktično potvrda da je riječ o nelegitimnom visokom predstavniku, koji je došao krišom; za opoziciju, riječ je o dogovoru Dodika i Šmita.

Visoki predstavnik u BiH, kojeg Republika Srpska ne priznaje Kristijan Šmit „prošetao“ se juče Banjalukom. Iako nije posjetio nijednu od zvaničnih institucija, Šmit je za nedeljno druženje izabrao banjalučku biskupiju i sastanak sa biskupom Franjom Komaricom. OHR je posjetu objavio na društvenoj mreži, tek nakon što je njemački diplomata napustio teritoriju Srpske, a prethodne najave ovog događaja za medije nije bilo. Ovakvo ponašanje priliči samo bjeguncima, prokomentarisao je Šmitovu posjetu delegat u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.

Smatra da ponašanje Šmita, koji je juče, krijući se i bez najave, vozila i pratnje došao u Republiku Srpsku, nije ponašanje visokog predstavnika, nego bjegunca od zakona i onih koji se kriju od policije.

“A jadan Šmit uporno pokušava pobjeći od onoga što piše u Dejtonskom sporazumu i u Aneksu 10. Ali uzalud, bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN ne može biti visoki predstavnik”, rekao je Kovačević.

Kovačević je napomenuo i da se može primijetiti da je Šmit fotografiju iz Banjaluke objavio tek onda kada je napustio Republiku Srpsku.

“Time je samo još jednom potvrdio ono što svi znaju – granica postoji”, rekao je Kovačević.

Međutim, iz PDP-a kažu da je Šmitov boravak u Banjaluci isključivo dio dogovora sa Dodikom.

“Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno” rekao je potpredsjenik PDP-a Igor Crnadak

I u Narodnom frontu jasno kažu da je bilo jasno da će Šmit ipak doći u Banjaluku, uprkos tome što je ranije bio najavio, a potom i otkazao posjetu.

Šmitova jučerašnja posjeta Banjaluci ponovo potvrđuje stav zvaničnika Republike Srpske da on nije nikakav diplomata, već obični turista, kažu u MUP-u Srpske. Poručuju – zvanične najave dolaska nije bilo.

” U neposrednoj blizini Šmitovog boravka juče se održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, a prisutni su slučajno došli do informacije o njegovom boravku. Moglo je doći da nesagledivih posljedica kako po samog Šmita, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno”, kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Postavlja se onda pitanje, da li je dolaskom u Banjaluku, Šmit dokazao da mu vlasti u Srpskoj ne mogu ništa.

“Kao građanin, začuđen sam da se doveo u tu poziciju da kao ilegalac dolazi u Banjaluku iako kao turista može doći kada god hoće”, rekao je savjetnik Milorada Dodika Ognjem.

Podsjetimo, Šmit je trebao doći u Banjaluku protekle sedmice na sastanak sa  potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija RS. Iz OHR-a su tada poručili da najavljena posjeta Šmita nije bila definitivno dogovorena. Prije svega ovoga, predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio da će Šmita uhapsiti ukoliko dođe na područje Republike Srpske.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *