Motivi na bilbordima “Granica postoji” posvađali opoziciju i vlast (VIDEO)

September 18, 2023, 4:39 pm

U Banjaluci su jutros osvanuli plakati pod naslovom „Granica postoji“, što je izazvalo brojne reakcije. Posebnu pažnju privukao je komentar predsjednice Narodnog fronta Jelene Trivić koja je rekla da je jedan od bilborda uznemirujući jer se vidi čovjek u uniformi. Ministar bezbjednosti Nenad Nešić i lider DNS-a kaže da su motivi različiti. Oglasili su se i iz OHR-a, poručuju – ne postoji državna granica između entiteta.

Na bilbordima koji su danas osvanuli u Banjaluci ispisano je “Zato što ne damo naše nadležnosti” kao i “Preko 130 nadležnosti prenijeto na nivo BiH”. Jedan od bilborda sporan je predsjedniku Narodnog fronta Jeleni Trivić. Konkretno, tvrdi da je nna jednom od njih ratni motiv i da šalju jednu pogrešnu poruku, posebno u vremenima kada svim naporima treba da sačuvamo mir, stav je to predsjednice Narodnog fronta Jelena Trivić.

“Jutros kada sam krenula na posao, vidjela sam bilbord. Mogu vam reći da nije prijatan i na njemu piše “Granica postoji”, na kojem je čovjek i malo mu se vidi vojna oprema. Nije u civilu. To je na vidnom mjestu, na kružnom toku gdje je veliki promet vozila. Za mene takve poruke apsolutne nisu dobre. Ne bi smjele dolaziti s nikakvih strana”, kaže Trivićeva.

Na drugim bilbordima vide se i drugačiji motivi. Ali, ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić tvrdi da nema niko u uniformi.

“Samo Trivićka na bilbordu vidi vojnu uniformu! Ostali vide drvosječu. Tema su šume RS. Šta Jelena zna šta je vojnik, ona čuje samo strane mentore!? Tužno je da neko ko želi biti predsjednik Republike tako satanizuje RS”, kaže ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Bilbordi „Granica postoji“ postavljeni su širom Srpske kao znak podrške institucijama Republike Srpske. Istovremeno, na međuentitetskim linijama na granici sa FBiH već tri sedmice se održavaju mirni protesti građana. Upravo tim povodom oglasili su se iz OHR-a:

„Ustavni sud BiH je razmatrao ustavnost izraza “granica” u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan. Osporeni član Ustava Republike Srpske je izmjenjen kako bi izraz “granica” bio zamjenjen terminom “međuentitetska linija razgraničenja”. Ne postoji granica između entiteta“.

Očigledno da ni OHR, ni Jelena Trivić ne razumiju poruke koje se šalju onima koji žele da Republika Srpska nestane u potpunosti, poručuju iz SNSD-a.

„Međuentitetska linija je granica između Republike Srpske i FBiH i to je apsolutno nesporno, pa očigledno znajući to Bošnjaci žele da uklone table sa natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku”. Razumljivi su stavovi OHR-a i jasno je da su usmjereni protiv Republike Srpske, ali je ne razumljivo da neki domaći političari ne razumiju jasnu poruku “granica postoji“, kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH Milorad Kojić.

Protesti “Granica postoji”, održavaju se kao vid podrške, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Do sada su održani na međuentiteskim linijama u Doboju, Loparama, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, Oštroj Luci, Vlasenici, Ribniku i Foči.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *