Seruma ima, ali oprezno u prirodi: Područje Srpske je stanište 13 vrsta zmija

May 31, 2023, 7:17 am

Toplo vrijeme izmamilo je zmije iz skloništa, a češći odlasci u prirodu povećavaju rizik od ugriza, zbog čega stručnjaci građanima savjetuju da budu na oprezu, dok iz domova zdravlja tvrde da imaju dovoljne količine seruma.

Prema riječima profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Gorana Šukala, područje Republike Srpske je stanište 13 vrsta zmija, od čega su čak tri otrovnice, i to poskok, šarka i šargan.

– Najrasprostranjeniji među njima je poskok, koga nema samo na sjeveru, uz rijeku Savu, ali tu ga zamjenjuje šarka koja je, inače, rijetka vrsta – rekao je Šukalo.

Ispričao je da je otrov poskoka najjači te da može biti i smrtonosan, ali ta zmija vrlo često prilikom ujeda ni ne ispusti otrov.

U naseljenim mjestima, kako kaže, bitno je redovno održavati i kositi travu, jer zmije u naselja dolaze samo u potrazi za hranom.

– Kada smo u prirodi, treba da obratimo pažnju gdje stajemo te je potrebno nositi neku jaču obuću ako idemo kroz teren koji je zarastao – dodao je Šukalo.

U domovima zdravlja širom Srpske kažu da imaju dovoljno seruma protiv zmijskog otrova.

– Na sreću, u Posavini se rijetko dešavaju ujedi zmija. Ako se i desi, uglavnom je riječ o zmijama koje nisu otrovne. Ali bez obzira na to, uvijek obezbijedimo nekoliko doza seruma i trenutno ga imamo dovoljno – kazao je direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran.

Da seruma imaju dovoljno, potvrđuju i u Domu zdravlja u Bijeljini.

– Imamo ga uvijek spremnog i, hvala bogu, još nije bilo ujeda, a nadamo se da će tako i ostati – rekli su u ovom domu zdravlja.

Direktorka trebinjskog Doma zdravlja Maja Mićunović kaže da, iako je Hercegovina stanište brojnih otrovnica, ove godine nisu zabilježili ujed zmija.

– Nadamo se da će tako i ostati – rekla je Mićunovićeva dodajući da imaju povećan broj pacijenata koji traže pomoć zbog krpelja.

Direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš Vladimir Bibić kaže da na stanju imaju jednu dozu seruma, piše Glas Srpske.

– Ako se ovaj, ne daj bože, potroši, odmah trebujemo i tražimo drugi. Uvijek ga imamo na stanju, a jesenas je bio problem i nabaviti ga – rekao je Bibić.

Dim

Drago Pekić iz Kozarske Dubice proteklog vikenda je vidio zmiju bjeloušku u jednom tamošnjem selu.

– Krenuo sam u vikendicu, da obiđem imanje, i prolazeći lokalnim putem u blizini seoske rijeke naletio sam na zmiju, koja je izašla na sunce. Po sugestijama starih mještana zapalio sam granje kako bi je vatra i dim otjerali – rekao je Pekić.

(Srpskainfo – Foto: Ilustracija/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *