Savez gluvih i nagluvih RS obilježio 30 godina (VIDEO)

September 22, 2022, 4:14 pm

Savez gluvih i nagluvih Srpske danas obilježava 30 godina postojanja i rada i tim povodom je održana svečana akademija sa koje je poručeno da će nadležne republičke institucije nastaviti da unapređuju položaj ovih lica.

Prema procjenama u RS ima oko 1.000 gluvih i nagluvih osoba dok je broj korisnika znakovnog jezika znatno veći, ako se uzme u obzir da korisnici nisu samo osobe sa oštećenjem sluha nego i njihove porodice i prijatelji. Bez obzira o kojem broju je riječ, njihov položaj je i dalje nepovoljan, a problemi su brojni, od standardizacije jezika, medija, zapošljavanja.

Jedan od rijetkih koji se u RS bavi znakovnim jezikom za svoj poziv kaže da je težak imajući u vidu različite situacije u kojima osobe sa oštećenim sluhom trebaju njihovu pomoć.

Svjesni položaja gluvih i nagluvih osoba iz resornog ministarstva kažu da se trude da im pomognu na različite načine.

U tom smislu nije izostala ni podrška Fonda zdravstvenog osiguranja, prije svega kada je riječ o nabavci kohlearnih implanta i finansiranje potrošnog materijala. Povodom 30 godina postojanja Saveza gluvih i nagluvih ministru Šeraniću je uručeno priznanje Saveza.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.