Banja Luka: Održana radionica “Nacionalna klasifikacija sajber incidenata” (VIDEO)

September 22, 2022, 4:05 pm

Održavanje radionice „Nacionalna klasifikacija sajber incidenata“ u Banjaluci trebala bi doprinijeti zaštiti podataka na internetu, pogotovo kada su u pitanju institucije na nivou Bosne i Hercegovine koje su u posljednje vrijeme sve češće izložene sajber napadima.

Učesnici smatraju da je neophodno uspostaviti timove za odgovor na računarske bezbjednosne incidente, odnosno CERT sistem.

Sajber bezbjednost podrazumijeva dostupnost, inegritet i povjerljivost podataka, a ukoliko se isti naruše, može se govoriti o incidentima kojima se svjedoči svakoga dana u raznim oblastima, istakao je resorni ministar.

Smatraju da su institucije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu sve više izložene sajber napadima, što zbog nepostojanja Zakona o ovim pitanjima sve češće dovodi do neprijatnosti u raznim oblastima.

Predstavnik OEBS-a Jiri Rous istakao je da je krajnje vrijeme da nadležne institucije u BiH konkretizuju timove za odgovor na računarske incidente za institucije BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH učestvuje u regionalnim i međunarodnim projektima čiji je fokus unaprjeđenje kapaciteta u borbi protiv sajber kriminala i rješavanju određenih problema u ovoj oblasti.

 

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.